20.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Συντονισμός δυνάμεων για την αντιμετώπιση της συνύπαρξης SARS CoV 2 και γρίπης

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

«Φέτος το χειμώνα η συνάντηση co και γρίπης θα είναι… μεγαλειώδης» επεσήμανε η καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας Γεωργία Γκιούλα στη συζήτηση του ενημερωτικού κύκλου που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ.

Σύμφωνα με την ίδια, ύστερα από 2,5 χρόνια ξεκινά η καθημερινότητα των πολιτών χωρίς υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, χωρίς όλα αυτά που είχαμε συνηθίσει και ήδη υπήρξε ένας προάγγελος για το τι θα συμβεί προσεχώς.» Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε μια «μικροεπιδημία γρίπης» τους καλοκαιρινούς μήνες, 174 περιστατικά δεν είναι λίγα» τόνισε συμπληρώνοντας «Άρα εκτιμώ ότι ο ιός της γρίπης ενδέχεται να είναι ο πρωταγωνιστής αλλά σίγουρα θα είναι ο συμπρωταγωνιστής μαζί με τον SARS‑CoV‑2».

Όπως είπε η κα Γκιούλα, πέρσι προχωρήσαμε στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με μηδενικά περιστατικά γρίπης, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το κατά πόσο θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα περιλαμβάνει όλους τους αναπνευστικούς ιούς είναι άγνωστο και κατά τη γνώμη της θα αργήσει να συμβεί. «Δεν θα το δούμε τουλάχιστον στις δύο επόμενες επιδημικές περιόδους στη χώρα μας. Πιθανότατα στο μέλλον θα έχουμε εμβόλια για τον sars cov2 σαν κι αυτά της γρίπης. Δηλαδή η τεχνολογία θα παραμείνει η ίδια και αυτό θα  αλλάζει θα είναι το ή τα στελέχη που θα συμπεριλαμβάνονται. Όσο για την προέλευση του ιού, σε πρόσφατο ευρωπαϊκό συνέδριο αποδείχτηκε επιστημονικά και με ακρίβεια ότι ο ιός δεν προήλθε από εργαστήριο» τόνισε κλείνοντας.

Από την άλλη ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς COVID-19 και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος κλινικής Co ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης επεσήμανε ότι βρισκόμαστε στην ύφεση ενός κύματος (co19) που ήρθε για πρώτη φορά καλοκαίρι με πολλά περιστατικά.

Ευτυχώς όπως είπε, αυτές οι υποπαραλλαγές της «Ο» που φαίνεται να επικρατούν αυτή την περίοδο κάνουν πιο ελαφρά νόσηση κι έτσι το σύστημα υγείας δεν είχε πολύ μεγάλη επιβάρυνση κι όσοι περνούν οι μέρες, εβδομάδα με εβδομάδα, αποκλιμακωνόμαστε, περιορίζουμε τα περιστατικά μας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και το ακόμη πιο χαρμόσυνο είναι ότι έχουμε μια ακόμη μεγαλύτερη ύφεση στις ΜΕΘ.

Για τον εμβολιασμό και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από την ιατρική κοινότητα. «Εμείς οι γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας πρέπει να μιλάμε στους ασθενείς και στην κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι γιατροί νοοτροπία σ αυτό τον τομέα. Η ιατρική κατευθύνεται προς την ποιότητα ζωής πχ με το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, οφείλουμε οι γιατροί να προτείνουμε την πρόληψη και τα εμβόλια, ίσως θα πρέπει να το διδάξουμε στο πανεπιστήμιο» σημείωσε.

Ο κ. Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Εργ. Κλινικής Φαρμακολογίας – επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Κλινικών Ερευνών του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ αναφέρθηκε στην πανδημία λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει ακόμη και περιμένουμε μια έξαρση το επόμενο διάστημα. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε και να υποτιμούμε αυτό που πετύχαμε ως χώρα, το 75% του γενικού πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις. Ήταν ένα συλλογικό επίτευγμα» σημείωσε.

Όσο για τα επικαιροποιημένα εμβόλια είπε, ότι η επιστήμη εξελίσσεται, η τεχνολογία των MRNA έχει κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτητα να τα τροποποιεί και να τα επικαιροποιεί.  «Όλα δείχνουν ότι η αποστειρωτική ανοσία θα επιτευχθεί μελλοντικά για τους παραπάνω λόγους. Τώρα είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση αλλά εμπιστευόμαστε την επιστήμη και δεν θα ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε. Ατενίζουμε λοιπόν με αισιοδοξία το μέλλον. Δεν μας εξέπληξε γιατί βρέθηκαν τόσο γρήγορα εμβόλια mRNA από την άποψη ότι ήταν μια τεχνολογία που είχε κάποιες δοκιμές. Είχαν δοκιμαστεί σε άλλες παθήσεις, κι αυτό θα το δούμε και μελλοντικά κυρίως στην ογκολογία και στους καρκίνους. Βέβαια ο χρόνος που επετεύχθη τελικά η παραγωγή και κυκλοφορία των συγκεκριμένων εμβολίων ήταν εκπληκτικός, ήταν κάτι το επαναστατικό κι είμαστε πολλοί χαρούμενοι που οι εταιρείες βιοτεχνολογίας κατάφεραν να συνδυάσουν αυτή την τεχνολογία με την νανοτεχνολογία και να μας δώσουν εμβόλια που πραγματικά μας στήριξαν στην περίοδο της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Παπαζήσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό