22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνομιλίες με τον Άσαντ θέλει η αντιπολίτευση

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αντιπολίτευση της Συρίας ζητά σήμερα να επαναληφθούν οι συνομιλίες με το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μετά την επανεισδοχή της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο, έπειτα από χρόνια απομόνωσης.

«Οι διεθνείς και περιφερειακές συνθήκες» και η κατάσταση στη Συρία «ευνοούν την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων (…) στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου προγράμματος και χρονοδιαγράμματος» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ανώτατη Διαπραγματευτική Επιτροπή (HCN), στην οποία μετέχουν οι κυριότεροι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της συριακής κρίσης κατέληξαν σε αδιέξοδο μετά την υιοθέτηση, το 2015, του ψηφίσματος 2254 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που προέβλεπε μεταξύ άλλων νέο Σύνταγμα και διεξαγωγή εκλογών στη Συρία.

Έπειτα από τη διήμερη σύνοδό της στη Γενεύη η HCN ζήτησε «να στηριχθούν οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών» ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για μια «συνολική πολιτική λύση» με βάση το ψήφισμα 2254.

Επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο

Τον Μάιο ο Αραβικός Σύνδεσμος δέχτηκε και πάλι στους κόλπους του τη Συρία, την οποία είχε εξοστρακίσει από το 2011 λόγω της καταστολής του λαϊκού κινήματος που ξέσπασε μετά την Αραβική Άνοιξη και εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Από τη σύγκρουση αυτή έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Η συριακή αντιπολίτευση έχει χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής της και της στήριξης που της παρείχαν οι χώρες της περιοχής. Η Σαουδική Αραβία, που αρχικά στήριζε τους Σύρους αντάρτες, αποκατέστησε τις σχέσεις της με τη Δαμασκό. Η Τουρκία, ο βασικός σύμμαχος των ανταρτών που ελέγχουν εδάφη στη βόρεια Συρία, έχει δώσει ενδείξεις προσέγγισης με το καθεστώς του Άσαντ.

Η HCN εκτίμησε ότι η επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ενέχει τον κίνδυνο να απορρίψει το καθεστώς κάθε πολιτική λύση. Ωστόσο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκιρ Πέντερσεν, είπε στα τέλη Μαΐου στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι αυτή η «νέα διπλωματική δραστηριότητα» στην περιοχή μπορεί να συνιστά «μια ευκαιρία», εφόσον την αδράξουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό