25.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Συνεχίζεται ο πόλεμος ΕΕ και Κίνας για τους δασμούς στα κινέζικα αυτοκίνητα

Ειδήσεις Ελλάδα

Mε έρευνα για τις επιδοτήσεις στις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά η Κίνα μετά την αναθεώρηση που έκανε η ΕΕ στους δασμούς που επιβάλλει στα κινέζικα αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα η ΕΕ αναθεώρησε την Τρίτη τους προτεινόμενους τιμωρητικούς δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών EV στο 36,3% από τον αρχικό προγραμματισμένο δασμό 37,6%, αλλά δεν τους εγκατέλειψε, όπως είχε ζητήσει το Πεκίνο να κάνουν οι Βρυξέλλες.

Η αναθεώρηση προκάλεσε αποδοκιμασίες από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, το οποίο  δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κινεζικών εταιρειών. Η έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τα γαλακτοκομικά που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας την Τετάρτη, η τελευταία από μια σειρά κινεζικών ερευνών φέτος σε αγροτικά προϊόντα της ΕΕ, θα επικεντρωθεί σε διάφορους τύπους τυριών, γάλακτος και κρέμες που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η ΕΕ εξήγαγε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (1,84 δισεκατομμύρια δολάρια) γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα το 2023, από 2 δισεκατομμύρια το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επικαλείται τη Eurostat. Πάντως η  συνδυασμένη αξία των εξαγωγών χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ προς την Κίνα -περιοχές αγαθών που ενδέχεται να επηρεαστούν από δασμούς- είναι μικρότερη από την αξία των εξαγωγών ηλεκτρικών συσκευών της Κίνας στην ΕΕ, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό