24.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Συνεχίζεται η προέλαση των Ταλιμπάν

Ειδήσεις Ελλάδα

Μαχητές Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα της ανατολικής αφγανικής επαρχίας Πακτίκα, Σαράνα, χωρίς μάχη, δήλωσαν σήμερα τρεις ντόπιοι πολιτικοί.

Οι μαχητές κατέλαβαν σημαντικά κυβερνητικά γραφεία περιλαμβανομένου του γραφείου του κυβερνήτη, του αρχηγείου της αστυνομίας, της διεύθυνσης των υπηρεσιών πληροφοριών και της φυλακής της πόλης, δήλωσαν στο Γερμανική Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) οι επαρχιακοί σύμβουλοι Αφσάρ Χαν Σουλίμαν Χαΐλ και Μπαχτιάρ Γκιουλ Χεμάτ και η βουλευτής Σουράγια Ακμπάρι.

Όπως είπαν, οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Σαράνα χωρίς μάχη αφού το συμβούλιο των πρεσβυτέρων της επαρχίας μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί η “αιματοχυσία”.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κατέφυγαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην επαρχία, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Έφτασαν τα αμερικανικά στρατεύματα

Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλασή τους στο Αφγανιστάν, ενώ εκτιμάται ότι σύντομα θα φτάσουν και θα καταλάβουν και την πρωτεύουσα, Καμπούλ. Αμερικανικές δυνάμεις έχουν σπεύσει στην Καμπούλ προκειμένου να ενισχύσουν και να προφυλάξουν το έργο της απομάκρυνσης διπλωματών και προσωπικού, καθώς η Δύση απομακρύνει εσπευσμένα τους υπηκόους της.

Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να φτάνουν στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της πρεσβείας, καθώς και Αφγανών και των οικογενειών τους που εργάστηκαν για αυτούς, με τη σαρωτική επίθεση των Ταλιμπάν πλησιάζει όλο και περισσότερο στην Καμπούλ.

Οι διπλωμάτες και οι υπήκοοι πολλών δυτικών χωρών προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα, με τους αντάρτες να βρίσκονται τώρα μόλις 50 χιλιόμετρα (30 μίλια) μετά από μια δυναμική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα την γρήγορη πτώση των πρωτευουσών των επαρχιών.

Το Σάββατο, οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν πολυεπίπεδη επίθεση στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, μια μεγάλη πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν, την υπερασπίζονται ισχυροί πρώην πολέμαρχοι, σύμφωνα με τον Μουνίρ Αχμάντ Φαρχάντ, εκπρόσωπο του επαρχιακού κυβερνήτη στην επαρχία Μπαλκ. Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για θύματα.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γκανί είχε πετάξει στην πόλη την Τετάρτη για να συγκεντρώσει τις άμυνές της, συναντώντας αρκετούς διοικητές πολιτοφυλακών που συμμάχησαν με την κυβέρνηση.

Θα εκφωνήσει τηλεοπτικό διάγγελμα, την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του του από τότε που οι Ταλιμπάν σημείωσαν σημαντικά κέρδη τις τελευταίες ημέρες, το Σάββατο.

Στην Καμπούλ, το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας έχει λάβει εντολή να αρχίσει να τεμαχίζει και να καίει ευαίσθητο υλικό, καθώς μονάδες από την προγραμματισμένη εκ νέου ανάπτυξη 3.000 Αμερικανών στρατευμάτων άρχισαν να φθάνουν για να εξασφαλίσουν το αεροδρόμιο και να επιβλέψουν τις εκκενώσεις. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι «τμήματα» ενός τάγματος βρίσκονται τώρα στην Καμπούλ, την εμπροσθοφυλακή τριών ταγμάτων πεζοναυτών και στρατού που οι ΗΠΑ έστελναν στην πόλη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian και ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό