27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, ενισχύθηκαν εκ νέου οι δυνάμεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα εξακολουθούν να επιχειρούν στη μεγάλη πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι στο Σοφικό Κορινθίας.

Η φωτιά καίει πυκνή δασική έκταση, κυρίως πεύκα, δίχως επί του παρόντος να απειλεί κάποιον οικισμό.

Με μηχανήματα έργου του στρατού και των ΟΤΑ, οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν να ανακόψουν τη φωτιά μέσω της διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών.

Μετά την περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων, στο σημείο επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 37 οχήματα, ενώ επιπλέον κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν περιοδικά 10 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό.

Το μεσημέρι, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Σοφικού Κορινθίας, προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Ξεπέρασαν τα 20 μ. σε ύψος οι φλόγες

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης έκανε λόγο για πολύ δύσκολη πυρκαγιά, σε πυκνή βλάστηση, ενώ μίλησε για αρκετές εστίες.

Ο κ. Βαθρακογιάννης επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή έχει περιοριστεί το μέτωπο, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν έχει ελεγχθεί, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε». Επεσήμανε, δε, ότι ειδικά το πρώτο μισάωρο της πυρκαγιάς, οι φλόγες ξεπέρασαν και το ύψος των 20-25 μέτρων. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια κατάσταση. Δεν λέμε ότι η πυρκαγιά έχει αντιμετωπιστεί, ούτε καν έχει περιοριστεί, είναι σε εξέλιξη, όπως σε εξέλιξη είναι και όλο το επιχειρησιακό σχέδιο» συμπλήρωσε.

Είπε επιπλέον ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε επιβραδυντικό υγρό. Ο εκπρόσωπος Τύπου επεσήμανε, εξάλλου, ότι διερευνώνται τα αίτια της πυρκαγιάς και σημείωσε ότι σε πρώτη φάση η πυροσβεστική ενημερώθηκε για μία εστία κοντά σε δρόμο.

Κινείται προς Επίδαυρο το μέτωπο

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορίνθου, Νίκο Σταυρέλη, ο οποίος επίσης μίλησε νωρίτερα στην ΕΡΤ, η φωτιά έχει φύγει πλέον από τον οικισμό του Σοφικού και οδεύει προς Επίδαυρο, με την απόσταση ακόμη, πάντως, να είναι μεγάλη. Ανέφερε επιπλέον ότι δεν κινδυνεύουν οικισμοί, ούτε και η κατασκήνωση που βρίσκεται στο Σοφικό.

Σε νεότερες δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση στις 4 μ.μ., ανέφερε ότι δεν υπάρχει βελτίωση και η φωτιά φεύγει στον δρόμο της Επιδαύρου και προς Κόρφο. Ανέφερε ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, ωστόσο όπως πρόσθεσε, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν είναι αισιόδοξος προς το παρόν.

Σε ό,τι αφορά τους ανέμους σημείωσε ότι υπάρχουν ριπές και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί η φωτιά με αντιπυρικές ζώνες. Απηύθυνε, δε, εκ νέου έκκληση για τουλάχιστον 2 ακόμη Καναντέρ, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή επιχειρούν 6 εναέρια μέσα.

3 τραυματίες πυροσβέστες

Νωρίτερα, έγινε γνωστό τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς. Οι πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κορίνθου.

Για την πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια. Στη σύσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων συναρμόδια υπουργεία, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛΑΣ και του Στρατού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣΔιακοπή της κυκλοφορίας σε τμήμα της λεωφόρου Επιδαύρου

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της λεωφόρου Επιδαύρου, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται σε δασική περιοχή του Σοφικού Κορινθίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η διακοπή της κυκλοφορίας έχει τεθεί σε ισχύ από τη διασταύρωση Λουτρών Ωραίας Ελένης έως τη διασταύρωση της Δήμαινας.

Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων εναλλακτικών διαδρομών.

Η ανακοίνωση της παιδικής κατασκήνωσης

Καθησυχαστικοί είναι οι υπεύθυνοι της παιδικής κατασκήνωσης «The Ranch» που βρίσκεται στο Σοφικό Κορινθίας.

Όπως αναφέρουν σχετικά η φωτιά βρίσκεται μακριά από τις εγκαταστάσεις.

Φωτιά και στη Ζάκυνθο

Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Αγαλάς Ζακύνθου σήμερα, Τετάρτη, το απόγευμα. Η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση.

Στο σημείο επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 11 οχήματα. Από αέρος κινητοποιήθηκαν 1 ελικόπτερο και 5 αεροσκάφη.

Πυρκαγιά στη Μεσσηνία

Φωτιά ξέσπασε μετά το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στη Μεταμόρφωση Μεσσηνίας.

Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 9 οχήματα. Επιπλέον, κινητοποιήθηκαν 2 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος.

Κιλκίς: Πυρκαγιά κοντά στο τελωνείο Ευζώνων

Πυρκαγιά ξέσπασε επίσης σε αγροτοδασική έκταση στους Tσολιάδες Κιλκίς, κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων.

Κινητοποιήθηκαν 39 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Λόγω της φωτιάς, έκλεισε το τελωνείο των Ευζώνων και δεν διεξάγονται διελεύσεις οχημάτων, από και προς το ελληνικό έδαφος.

Φωτιά στις Αχαρνές

Πυρκαγιά ξέσπασε επίσης στις Αχαρνές το μεσημέρι, σήμερα Τετάρτη.

Η φωτιά περιορίστηκε άμεσα, έπειτα από κινητοποίηση της πυροσβεστικής.

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Πολύ αυξημένος και την Πέμπτη

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Πιερία

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε ξέσπασε στο ύψος του κόμβου Κορινού πάνω στην Εθνική Οδό.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Πιερία

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό