22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνεργασία Ελλάδας-Μπαγκλαντές σε θέματα νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο Μπαγκλαντές μετέβη, μετά το Πακιστάν, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αμπντούλ Μομέν, και τον υπουργό Αποδήμων και Εργαζομένων στο Εξωτερικό, Ιμράν Αχμάντ.  

Βασικός στόχος της επίσκεψης του κ. Μηταράκη ήταν η προώθηση ενός νέου μοντέλου συνεργασίας με χώρες προέλευσης μεταναστών, όπως είναι το Μπανγκλαντές, η οποία εστιάζει, αφενός, στην παροχή δυνατοτήτων νόμιμης μετανάστευσης και ειδικότερα σε τομείς εποχικής εργασίας και, αφετέρου, στην από κοινού καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των δικτύων των λαθροδιακινητών.    

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν διμερές Μνημόνιο Κατανόησης για την καλύτερη συνεργασία σε θέματα νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης, προτάσσοντας τη χορήγηση αδειών εποχικής εργασίας, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας αναφορικά με τις απευθείας επιστροφές όσων εισέρχονται ή διαμένουν παρανόμως στην Ελλάδα.  

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε ότι με τη νομοθετική πρόβλεψη του Άρθρου 13 ν. 4251/14 και τη σύναψη διμερών συμφωνιών η Ελλάδα στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, στην κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας με εποχικούς εργαζόμενους, αποφεύγοντας τη μόνιμη παραμονή στη χώρα μας.

Θέτει συγκεκριμένα όρια διαμενόντων, σε συνάφεια με την εθνική μεταναστευτική πολιτική, δεν επιβαρύνει κοινωνικές δομές με μέλη οικογένειας, ούτε προβλέπει μακροχρόνια παραμονή και συνδέει την παραμονή υποχρεωτικά με συγκεκριμένη θέση εργασίας, που πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν την άφιξη του πολίτη τρίτης χώρας.

Ο κ. Μηταράκης παρακάθισε σε δείπνο εργασίας που διοργάνωσε ο υπουργός Αποδήμων κ. Αχμάντ, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Εμπορίου της χώρας.

Τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο Κατανόησης

Συνεργασία στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την ενισχυση των απελάσεων όσων διαμένουν παράνομα. Είναι ξεκάθαρη θέση της Ελλάδος η καταπολέμηση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών. 

Η συμφωνία εστιάζει στη διμερή συνεργασία ως προς την εφαρμογή των Τυποποιημένων Διαδικασιών Λειτουργίας μεταξύ Μπανγκλαντές και Ε.Ε. για την επανεισδοχή πολιτών του Μπανγκλαντές. Πλέον, η διαδικασία απευθείας επιστροφών προς το Μπαγκλαντές, κατόπιν αιτήματος της χώρας μας, γίνεται πιο άμεση και έχει έναν άρρηκτα δεσμευτικό χαρακτήρα 

Μεταβατικά θα δώσει τη δυνατότητα σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, αφενός θα πρέπει να παραμένουν έως 9 μήνες ανά έτος στη χώρα και αφετέρου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής.  

Διάθεση -βάσει Άρθρου 13 ν. 4251/14- 4.000 αδειών ανά έτος μέσα σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, σε πολίτες Μπαγκλαντές που έχουν σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα. 

Η εν λόγω άδεια επιτρέπει έως 9 μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια. Επίσης, δεν επιτρέπει την οικογενειακή επανένωση, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εποχικής εργασίας. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό