20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνεδρίαση ρευστοποιήσεων σε Αμερική, Ευρώπη. Υπεραντίδραση στην πτώση το ελληνικό χρηματιστήριο και για πολιτικούς λόγους

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του TaxheavenΟ  Γεν. Δείκτης ακολουθώντας τις πτωτικές τάσεις των ξένων αγορών και επηρεασμένος και από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις που προδικάζουν ένα θερμό πολιτικό καλοκαίρι, έχασε προς το τέλος και τις 850 μονάδες. Οι μεγαλύτερες πιέσεις εντοπίστηκαν σε κλάδους που είχαν υπεραποδώσει όπως οι Τράπεζες, τα Ταξίδια, τα Τρόφιμα-Ποτά, οι Βιομηχανίες.Πιο συγκεκριμένα, αν και ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη συνεδρίαση ήπια διορθωτικά (πέριξ των 865-869 μονάδων) μετά τα μισά της συνεδρίασης βρέθηκε σε ‘ελεύθερη πτώση’ χωρίς να λειτουργήσουν κάποιες τεχνικές στηρίξεις ούτε να βγαίνουν αγοραστές χαμηλά. Ενδεικτική είναι η πτώση των τραπεζικών μετοχών με την ίδια ένταση με την οποία ανέβαιναν το προηγούμενο διάστημα. Εξίσου έντονα πιέστηκαν και άλλα blue chips που είχαν σημαντική άνοδο τις προηγούμενες συνεδριάσεις.Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας στις 849,23 μονάδες με υποχώρηση 2,11%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56 εκατ. ευρώ ενώ έντονα καθοδικό ήταν το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 31 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και οι 72 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 2,46% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,02%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-3,56%), των Τραπεζών (-3,46%), των Τροφίμων-Ποτών (-3,27%), οι Βιομηχανικές (-2,96%) και οι Πρώτες ύλες (-1,6%). Ανοδικά άντεξε και στήριξε την αγορά ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και ειδικά η μετοχή του ΟΤΕ. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών είχαν η Alpha Bank, ο ΟΠΑΠ, η ΕΤΕ, ο ΟΤΕ, η Eurobank, και η Τράπεζα Πειραιώς. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν -0,21% ενώ από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 4,94%.  

Διεθνείς εξελίξεις

Ένα μείγμα αρνητικών ειδήσεων και καταστάσεων οδήγησε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σε ήπια διόρθωση για τις μεγάλες κεφαλαιαγορές και σε πιο βίαια διόρθωση για το ελληνικό χρηματιστήριο.Πιο συγκεκριμένα:– τα στοιχεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ συνηγορούν σε αύξηση πληθωρισμού στις ΗΠΑ και οδηγούν τους επενδυτές να θεωρήσουν ότι η FED θα συνεχίσει την πολιτική των υψηλών επιτοκίων, και– σε συνδυασμό με την αποκόμιση κερδών από το πρόσφατο ράλι στις διεθνείς αγορές,– τις γεωπολιτικές ανησυχίες για την Κίνα– την εβδομαδιαία αποκόμιση κερδών ήταν οι παράγοντες που βύθισαν τις διεθνείς χρηματιστηριακές σήμερα, οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις στις ξένες αγορές. Χρηματιστηριακά, λίγο μετά τις 17.30 ώρα Ελλάδος οι 3 μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq) κατέγραφαν ήπιες σχετικά υποχωρήσεις. Yποχωρήσεις σε ευρύτερο επίπεδο (περισσότεροι δείκτες) είχαν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Όμως στο ελληνικό χρηματιστήριο, η ρηχότητα της αγοράς οδήγησε σε μονομερή αύξηση των πωλητών και μειωμένη απορρόφηση της προσφοράς με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει μέσα σε διάστημα 1 ώρας κάτω και από τις 850 μονάδες.Για το ελληνικό χρηματιστήριο προστέθηκε και ένας ακόμη εγχώριος παράγοντας, οι πολιτικές παραιτήσεις που ουσιαστικά προδιαθέτουν για έντονο πολιτικό παρασκήνιο στις επόμενες μέρες ή μήνες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό