15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνεδρίαση εν κρυπτώ και απόρρητα πορίσματα της Εξεταστικής σχεδιάζει η Ν.Δ.

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου[email protected]

Σε πρωτοφανή απόφαση στα μεταπολιτευτικά χρονικά να χαρακτηριστούν απόρρητα τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές καθώς και να συζητηθούν εν κρυπτώ σε ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής προσανατολίζεται η Ν.Δ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το κοινοβούλιο η Ν.Δ. εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει από το Προεδρείο της Βουλής να διεξαχθεί «κλειστή» συζήτηση στην Ολομέλεια για τα συμπεράσματα της Εξεταστικής Επιτροπής που αφορούν το σκάνδαλο των υποκλοπών. Βάσει για αυτή την απόφαση που δεν έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία μετά το 1974 είναι το άρθρο 57 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι η Oλoμέλεια της Boυλής μπορεί να αποφασίσει να συνέλθει σε μυστική συνεδρίαση ύστερα από αίτηση της κυβέρνησης ή πρόταση που υπογράφεται από τουλάχιστον δεκαπέντε βουλευτές. Στη μυστική συζήτηση θα μπορούν να μετέχουν μόνον οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ο πρώτος από τους βουλευτές της Ν.Δ. που υπογράφουν την πρόταση και στελέχη της κυβέρνησης. Μάλιστα δεν θα επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή στην αίθουσα οποιουδήποτε άλλου προσώπου. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό η Ν.Δ. ζητεί να χαρακτηριστεί απόρρητο όχι μόνο το περιεχόμενο του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που συντάσσουν οι βουλευτές της Ν.Δ. για τις υποκλοπές αλλά ακόμη και οι πορισματικές θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει την ενοχή του με κάθε κίνηση συγκάλυψης

Η αποκάλυψη των κυβερνητικών σκέψεων για εν κρυπτώ συζήτηση της πολύκροτης υπόθεσης προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για μυστική συνεδρίαση της Ολομέλειας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ακραία και πρωτοφανή μεθόδευση φίμωσης των Ελλήνων βουλευτών, που δεν έχει τολμήσει κανείς στην Μεταπολίτευση». «Απόρρητη Δημοκρατία δεν υπάρχει, υπάρχουν θεσμοί και Σύνταγμα, όσο και αν τα κουρελιάζει το καθεστώς» του Κ. Μητσοτάκη συμπλήρωσε η Κουμουνδούρου και κατήγγειλε ότι «με κάθε κίνηση συγκάλυψης ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει την ενοχή του για το σκάνδαλο. «Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όσους μάρτυρες και αν κρύψει, όσα απόρρητα και αν επικαλεστεί, όσες μεθοδεύσεις και αν επιχειρήσει, δεν θα κρυφτούν οι ευθύνες των εμπλεκομένων, πολιτικές και πολύ πιθανόν και ποινικές» πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ζητούν να θαφτούν μια για πάντα τα πορίσματα της Εξεταστικής

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κατήγγειλε ότι «ζητήθηκε ξεδιάντροπα από τα κόμματα να μην δημοσιοποιήσουν το πόρισμά τους, αλλά να το μεταβιβάσουν με πλήρη μυστικότητα στο Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής, έτσι ώστε να θαφτεί μια για πάντα». «Η επιχείρηση συγκάλυψης, που ξεδιπλώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, είτε με την κοινοβουλευτική πρωτοτυπία να μην κληθούν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και οι εταιρείες που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό Predator είτε σφραγίζοντας με απόφαση Μητσοτάκη όλα τα στόματα επικαλούμενοι το απόρρητο αλά καρτ, δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη» σχολίασε επίσης το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Κουκούλωμα και αποπροσανατολισμός

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του ΚΚΕ το οποίο έκανε λόγο για «σχεδιαζόμενη μεθόδευση της κυβέρνησης για να μη δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα των κομμάτων που θα υποβληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές». Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι αυτή η απόφαση «εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο «της απαράδεκτης λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής για το κουκούλωμα και τον αποπροσανατολισμό με πρόσχημα το λεγόμενο απόρρητο».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό