16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια, λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών στον κλάδο

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια «παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων» στους πυρηνικούς σταθμούς «θα είχε σοβαρές συνέπειες» στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην «καρδιά του χειμώνα», εκτίμησε την Τρίτη ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, RTE (Reseau de Transport d’Electricite).

Η Γαλλία αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, εάν οι παρατεταμένες απεργίες συνεχίσουν να επιβραδύνουν τη συντήρηση και τις επισκευές των πυρηνικών αντιδραστήρων της, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου.

Ενώ η Electricite de France σημειώνει πρόοδο όσον αφορά τη στερέωση σωλήνων σε ατομικές εγκαταστάσεις που επηρεάζονται από τις ρωγμές λόγω διάβρωσης λόγω καταπόνησης, οι απεργίες έχουν ήδη αναγκάσει την εταιρεία να αναβάλει αρκετές επανεκκινήσεις του αντιδραστήρα κατά εβδομάδες, δήλωσε την Τρίτη το Reseau de Transport d’Electricite.

Η Γαλλία — συνήθως καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για το μεγαλύτερο μέρος του έτους — είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει την Ευρώπη να επιλύσει μια ευρύτερη ενεργειακή κρίση καθώς η Ρωσία μειώνει τις αποστολές φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ωστόσο, η EDF έχει ταλαιπωρηθεί από τεχνικά ζητήματα από τον περασμένο Δεκέμβριο, μετατρέποντας τη χώρα σε καθαρό εισαγωγέα ενέργειας και προσθέτοντας πίεση στις προμήθειες αλλού.

«Μια παράταση των εργατικών κινητοποιήσεων θα είχε σοβαρές συνέπειες για την καρδιά του χειμώνα», δήλωσε η RTE σε παρουσίαση. Η πυρηνική παραγωγή της EDF τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου θα είναι χαμηλότερη από ό,τι προβλεπόταν πριν από έναν μήνα, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου.

Πηγές: Bloomberg, Le Figaro

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό