31.7 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Συνήγορος του Καταναλωτή: Σε ποιον κλάδο γίνονται οι περισσότερες αναφορές

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεχώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των αναφορών στον Συνήγορο του Καταναλωτή, με τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί το πρώτο πεντάμηνο του 2024 να είναι 43% περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αυτό τόνισε ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης στην συνάντηση εργασίας που είχε την Τρίτη (25/06) με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής, σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση των δύο ανδρών, ο αριθμός των αναφορών που υποβλήθηκαν προς χειρισμό το 2023 στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή», αλλά και στο υπό την αρμοδιότητά του Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, σημείωσαν για μια ακόμα χρονιά αύξηση 20,39% σε σχέση με το 2022 (από 13.889 αναφορές το 2022 σε 16.721 το 2023).

Οι εμπορικοί κλάδοι με τις περισσότερες αναφορές είναι ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών (36,2%), ο κλάδος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών (19,6%) και ο κλάδος ενέργειας και ύδρευσης (17,1%).

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε αναφορές το 2023 παρουσίασαν οι κλάδοι των καταναλωτικών αγαθών (92,8% -σχεδόν διπλασιασμός), των υπηρεσιών υγείας (80%), οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ταχυδρομικές υπηρεσίες (79,6%) και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης (53%).

Ο υπουργός ενημερώθηκε από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για το έργο της Αρχής αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία λόγω της μεγάλης αύξησης των αναφορών σε συνδυασμό με την υποστελέχωσή της.

Όπως επισημάνθηκε, η Αρχή επιτυγχάνει την επίλυση των αναφορών σε ποσοστό σχεδόν 80% (67,70% υπέρ καταναλωτή, 12,08% υπέρ προμηθευτή), γεγονός που επαληθεύει την υψηλή αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων διαμεσολαβητικών της υπηρεσιών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και από άποψη υποδομών και στελέχωσης ώστε η Αρχή να μπορέσει να ανταποκριθεί στο πολύ σημαντικό, όπως υπογράμμισε, έργο της.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν η Αναπληρώτρια Συνήγορος Βάσια Μπώλου και ο Βοηθός Συνήγορος Ευθύμιος Τσίγκας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό