23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Τασούλα με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου

Ειδήσεις Ελλάδα

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, εκ μέρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος, σας διαβεβαιώνω ότι η χώρα μας θα είναι συμπαραστάτης σας σε όλα τα κεφάλαια που είναι ακόμη ανοιχτά και που πρέπει να κλείσουν για την ευρωπαϊκή σας πορεία» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος σήμερα στο Κοινοβούλιο τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς (Μilo Đukanović), κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της χώρας στην Ελλάδα. Από την πλευρά του ο κ. Τζουκάνοβιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας όχι μόνο στο Μαυροβούνιο αλλά και σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής υπογράμμισε τη στενή σύνδεση των δύο χωρών «από τη μυθολογία, από τη γεωγραφία και από την ιστορία» τονίζοντας ότι «φιλοδοξούμε να συνδεθούν ακόμη πιο στενά από την κοινή προοπτική τους που είναι η Ενωμένη Ευρώπη».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, «η επιδίωξή σας να ενταχθείτε πλήρως στους δυτικούς θεσμούς, όπως έχετε ήδη ενταχθεί στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο ΝΑΤΟ, με κορωνίδα την ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι κάτι το οποίο βρίσκει την Ελλάδα όχι απλώς σύμφωνη, αλλά και θερμή υποστηρίκτρια». Επαναβεβαίωσε δε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου «με πολιτική στήριξη, με τεχνογνωσία και με διπλωματική στήριξη».

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού πριν από λίγες εβδομάδες στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ιωάννινα, όπου «ανακοίνωσε ότι το τελευταίο κομμάτι ενός σημαντικού οδικού άξονα που συνδέει τα Γιάννενα με τα ελληνοαλβανικά σύνορα, μήκους 75 χιλιομέτρων, το τελευταίο κομμάτι της Ιόνιας Οδού, θα κατασκευαστεί από την ελληνική κυβέρνηση». Όπως τόνισε, «αποτελεί μέρος του “blue highway”, ενός δρόμου της Ιόνιας και της Αδριατικής, που ξέρω ότι η χώρα σας υποστηρίζει σθεναρά, ενός δρόμου που θα ενώσει τις χώρες μας μέχρι τον μυχό της Αδριατικής, ψηλά, και θα επιβεβαιώσει, με αυτό το σπουδαίο έργο, την ένωση της μυθολογίας, της ιστορίας και της προοπτικής, εν ονόματι των οποίων σας καλωσορίζω στο εθνικό Κοινοβούλιο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου αναφέρθηκε στις διαχρονικά άριστες σχέσεις των δύο χωρών εκφράζοντας την πεποίθηση πως «θα συνεχίσουμε αυτή την καλή πορεία για να οικοδομήσουμε και ένα καλύτερο μέλλον που μας περιμένει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως υπογράμμισε, «ένα από τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη ήταν ακριβώς αυτό που αναφέρατε, οι οδικοί άξονες και οι υποδομές και ποιοι είναι οι τρόποι που μπορούμε από κοινού να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα».

Ο κ. Τζουκάνοβιτς αναφέρθηκε και στη σημασία της άριστης διακοινοβουλευτικής συνεργασίας των δύο χωρών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή «θα συνεισφέρει σε μια γενικότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς μεταξύ των χωρών μας».

Ο πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων «Σφραγίδα Ελευθερίας 1821».

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης εκ μέρους της Βουλής ο γενικός γραμματέας Γιώργος Μυλωνάκης, ο ειδικός γραμματέας Βασίλης Μπαγιώκος και ο διπλωματικός σύμβουλος, πρέσβης Κωνσταντίνος Οικονομίδης.

Ακολούθησε ξενάγηση στου Προέδρου του Μαυροβουνίου στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά».

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό