18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Μπλίνκεν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προς βελτίωση σχέσεων

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Τζέντα, ως ένα το τελευταίο βήμα προσέγγισης μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και του de facto ηγέτη ενός βασικού συμμάχου των ΗΠΑ.

Οι δύο άνδρες «επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής» κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε δήλωσή του την Τρίτη.

Ο Μίλερ είπε ότι η δέσμευση αυτή περιλαμβάνει «μια συνολική πολιτική συμφωνία για την επίτευξη ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην Υεμένη», προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν «τόνισε ότι η διμερής μας σχέση ενισχύεται από την πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΗΠΑ: Στην Σαουδική Αραβία την επόμενη εβδομάδα ο Μπλίνκεν

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν τεταμένες τα τελευταία χρόνια μετά τα βασανιστήρια και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, για την οποία μια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θεώρησε υπεύθυνο τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου. Αλλά στον απόηχο των διακυμάνσεων των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους –η Σαουδική Αραβία δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου από τον Ιούλιο ως μέρος μιας προσπάθειας των παραγωγών να στηρίξουν τις τιμές του αργού- η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να επαναπροσέγγιση με το βασίλειο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπλίνκεν και ο Μπιν Σαλμάν «συζήτησαν την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της καθαρής ενέργειας και της τεχνολογίας».

Ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε επίσης τον πρίγκιπα διάδοχο «για την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στην εκκένωση εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών από το Σουδάν και για τη συνεχιζόμενη συνεργασία του Βασιλείου στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των μαχών εκεί», ανέφερε η δήλωση.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και 40 λεπτά κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν επίσης στο ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ και συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος για το θέμα αυτό.

Ο Μπλίνκεν έφτασε στη Σαουδική Αραβία το απόγευμα της Τρίτης και θα μεταβεί στο Ριάντ την Τετάρτη για περαιτέρω συναντήσεις. Μιλώντας στη φιλοϊσραηλινή ομάδα πίεσης AIPAC τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η εξομάλυνση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας θα αποτελέσει θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως θα κόψουν οι Σαουδάραβες

Ο ΟΠΕΚ+ κατέληξε σε συμφωνία για την παράταση των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου έως το 2024, δήλωσε εκπρόσωπος, χωρίς όμως να είναι ακόμη γνωστό το μέγεθος των μειώσεων. Η Σαουδική Αραβία θα προβεί σε πρόσθετη εθελοντική μείωση στο πλαίσιο της συμφωνίας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα, θα προβεί σε πρόσθετη εθελοντική μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήψε ο ΟΠΕΚ+ μετά από ώρες παζαριών.

Η συμφωνία ήρθε μετά από μια διαμάχη της τελευταίας στιγμής με τα αφρικανικά μέλη σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των περικοπών τους, η οποία καθυστέρησε τη συνεδρίαση κατά αρκετές ώρες. Η διαφωνία προκάλεσε έναν καταιγισμό παράλληλων συναντήσεων, καθώς οι υπουργοί παζάρευαν τις λεπτομέρειες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έθεσαν ένα πάγιο αίτημα για αλλαγή στον τρόπο μέτρησης των περικοπών παραγωγής τους, αλλά το κέρδος των ΗΑΕ θα έβγαινε εις βάρος των αφρικανικών χωρών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό