28.2 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι φορείς Υγείας

Ειδήσεις Ελλάδα

Την κατάργηση του clawback, τη διαγραφή παλαιών οφειλών και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούν άμεσα οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών, κλινικοεργαστηριακών ιατρών, διαγνωστικών κέντρων, πολυιατρείων, ιδιωτικών κλινικών και φυσικοθεραπευτών από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ).

Όπως εξηγεί η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία, η είσπραξη του clawback ολόκληρου του 2021 σε 120 δόσεις, καθώς και των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε 9 δόσεις, όπως αιφνιδίως ανακοίνωσε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σημαίνει ότι ποσοστό άνω του 50% της μηνιαίας υποβολής για την αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων θα παρακρατείται και ότι, σε συνδυασμό με την παρακράτηση φόρου, η συνολική παρακράτηση θα αγγίζει το 70%. Ενώ, ο ΠΟΣΙΠΥ επισημαίνει ότι, ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010 μέχρι και σήμερα, υπέστη και υφίσταται σειρά από σκληρά και άστοχα οικονομικά μέτρα όπως αυτόματες επιστροφές (clawback), υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και υποτιμολογήσεις των εξετάσεων κατά 50%. Αποτέλεσμα αυτών είναι η συρρίκνωση του τζίρου της τάξεως του 70% και η δημιουργία ενός ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος το οποίο οδήγησε πολλά Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια στην χρεοκοπία και το κλείσιμο, ενώ έχει φέρει όλα τα υπόλοιπα στα όρια της κατάρρευσης και της απόγνωσης.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι 26 φορέων, εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και ιδιώτες ιατροί και ξεκαθάρισαν ότι εάν δεν αποσυρθεί η αιφνιδιαστική απόφαση, για την προείσπραξη του clawback του 2021 και του 2023, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους και να διατηρήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τόνισαν επίσης την ανάγκη να γίνει κοστολόγηση των εξετάσεων σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Εστίασαν στο γεγονός ότι είναι απαραίτητη η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ανάμεσα στους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΕΟΠΥΥ, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και κάλεσαν όλα τα μέλη τους να μπουν στη σχετική πλατφόρμα του ΙΣΑ.

Εργαστήρια, πολυιατρεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φυσικοθεραπευτήρια, υπό τον κίνδυνο της χρεοκοπίας ζητούν άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να θέσουν το ζήτημα ενώ αποφάσισαν και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Επίσης θα στείλουν και εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ εξαντλώντας κάθε νομικό μέσο για την κατάργηση του clawback και τη διαγραφή των οφειλών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό