16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Δένδια με αξιωματούχους της Αγκόλας- Δωρεά 100.000 εμβόλια από την Ελλάδα 

Ειδήσεις Ελλάδα

Τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, υποδέχτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Αγκόλας, Ζοάο Λουρένσο. Οι δύο αξιωματούχοι, σύμφωνα με δήλωση του κ. Δένδια, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτός άλλων, για ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Αγκόλα έχει κυρώσει, και μάλιστα πέντε χρόνια πριν από την Ελλάδα. 

H δήλωση του κ. Δένδια: 

«Είχα τη χαρά και την τιμή σήμερα να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Αγκόλας, τον Πρόεδρο Ζοάο Λουρένσο, κατά την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού, Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, στην Αγκόλα. 

Είχα, κατ’ αρχήν, τη μεγάλη χαρά να τον ευχαριστήσω για την ανακοίνωση που σήμερα έγινε σε εμένα από την πλευρά της Αγκόλας, ότι θα μας υποστηρίξει, θα μας ψηφίσει στην προσπάθειά μας για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα να πω ότι η ψήφος της Αγκόλας είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί είναι μια μεγάλη χώρα της Αφρικής, η οποία επηρεάζει με τη σειρά της την ψήφο μίας σειράς άλλων κρατών. 

Από εκεί και πέρα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Αγκόλα έχει κυρώσει, και μάλιστα πέντε χρόνια πριν από την Ελλάδα. Αναπτύσσεται λοιπόν σε αυτόν τον χώρο ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας, ανάμεσα σε εμάς και την Αγκόλα.

Και συζητήσαμε, επίσης, μία σειρά άλλων θεμάτων που έχουν να κάνουν με την περιφερειακή ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία. Μια σειρά από Συμφωνίες που επεξεργαζόμαστε και, μετά την πρώτη Συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα, μπορούν να παράσχουν το πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας με την Αγκόλα. 

Τελειώνοντας, του μετέφερα την πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Αθήνα, καθώς και τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη». 

Εμπόριο και Επενδύσεις 

Επιπλέον, οι προοπτικές προώθησης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Αγκόλα εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τον Οικονομικό Συντονισμό, Μανουέλ Χοσέ Νούνες Τζούνιορ. 

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Επικρατείας της Αγκόλα στην πρωτεύουσα Λουάντα, έμφαση δόθηκε στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.

Δωρεά 100.000 εμβόλια από την Ελλάδα 

Επίσης, τη δωρεά 100.000 εμβολίων από την Ελλάδα στην Αγκόλα ανακοίνωσε κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας της χώρας Σίλβια Λουτουκούτα (Silvia Lutucuta), ο Νίκος Δένδιας. Η σημερινή δωρεά, όπως και η χθεσινή στη Νιγηρία, έγινε στο πλαίσιο της δέσμευσης της Ελλάδας να συμβάλλει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας.

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας της Αγκόλα στην πρωτεύουσα Λουάντα, ο Νίκος Δένδιας συζήτησε σχετικά με τις παγκόσμιες προκλήσεις του COVID-19.

Σημειώνεται ότι τόσο οι σημερινές επαφές του Νίκου Δένδια στην Αγκόλα όσο και οι χθεσινές στη Νιγηρία, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στις δύο αυτές χώρες, εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ενεργοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό