19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνάντηση αρχι-κατασκόπων από 20 χώρες στη Σιγκαπούρη

Ειδήσεις Ελλάδα

Ηγετικά στελέχη από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες μια μυστική συνάντηση στη Σιγκαπούρη, στο περιθώριο του Διαλόγου Σάνγκρι -Λα για την ασφάλεια. Στη μυστική συνάντηση εκπροσωπήθηκαν οι μυστικές υπηρεσίες από περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, αλλά όχι της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές που μετείχαν στις επαφές.

«Η συνάντηση είναι ένα σημαντικό μέρος της διεθνούς σκιώδους  ατζέντας», δήλωσαν οι ίδιες πηγές. «Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των χωρών που εμπλέκονται, δεν είναι ένα φόρουμ διαπραγματεύσεων, αλλά ένας τρόπος για να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση των συμφερόντων και των στόχων».

Υπάρχει ένας κώδικας μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών:«μπορούν να μιλήσουν όταν η πιο επίσημη και ανοιχτή διπλωματία είναι πιο δύσκολη», ανέφεραν. Ο τόνος της συνάντησης ήταν μάλιστα συλλογικός και συνεργατικός παρά συγκρουσιακός.

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τη Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ειβριλ Χάινς.Σε μια συζήτηση για την κυβερνοασφάλεια στο πλαίσιο του φόρουμ, η Χάινς,απαντώντας σε ερώτηση Κινέζου στρατιωτικού, είπε  ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι απαραίτητη. «Είναι απολύτως κρίσιμο, ακόμη και όταν υπάρχει δυσπιστία, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε ουσιαστικά αντιπάλους, να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και  να συνεργαστούμε σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και επίσης να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε  την πιθανότητα κλιμάκωσης», είπε η Χάινς

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς επισκέφθηκε την Κίνα τον περασμένο μήνα για συνομιλίες με Κινέζους ομολόγους τους, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να ενισχύσει τις επικοινωνίες με το Πεκίνο.

«Οι συμμετέχοντες στον Διάλογο Σάνγκρι -Λα (από το ομώνυμο ξενοδοχείο που πραγματοποιήθηκε) συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών, βρίσκουν την ευκαιρία να συναντήσουν τους ομολόγους τους», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σιγκαπούρης.Τέτοιες συναντήσεις οργανώνονται από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και διεξάγονται διακριτικά σε ξεχωριστό χώρο παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια εδώ και αρκετά χρόνια, ανέφεραν.

Ο Σάμαντ Γκοέλ, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ινδίας, ήταν επίσης παρών, δήλωσε ινδική πηγή.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για τη συνάντηση. Οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ινδίας απέφυγαν επίσης να σχολιάσουν τη συνάντηση.

Αν και λίγες λεπτομέρειες ήταν διαθέσιμες για τις συζητήσεις στη Σιγκαπούρη, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και το διεθνικό έγκλημα εμφανίστηκαν στις συνομιλίες της Παρασκευής, πρόσθεσε το άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις. Το απόγευμα της Πέμπτης, οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιώνπραγματοποίησαν μια άτυπη συγκέντρωση.

Στον διάλογο Σάνγκρι- Λα για την ασφάλεια, συμμετείχαν περισσότεροι από 600 εκπρόσωποι από 49 χώρες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό