22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συμφώνησαν ΕΕ, Ισραήλ, Αίγυπτος για παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ευρώπη επιδιώκει να βρει άλλες πηγές ανεφοδιασμού, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Πριν από την Αίγυπτο, η φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν σήμερα ένα πρωτόκολλο συμφωνίας για τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Κάιρο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρώπη επιδιώκει να βρει άλλες πηγές ανεφοδιασμού, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Πριν από την Αίγυπτο, η φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρελ Ελ Μόλα και η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχάραρ «υπέγραψαν το πρωτόκολλο τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ» για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ανέφεραν οι Βρυξέλλες και το Κάιρο στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υπογραφή του πρωτοκόλλου αυτού «για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο» όπου θα υγροποιείται και στη συνέχεια θα εξάγεται στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αναπτύξει την ενεργειακή συνεργασία της με τις δύο αυτές χώρες της ανατολικής Μεσογείου ώστε «να τερματιστεί η εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», εξήγησε.

Το Ισραήλ ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 πολλά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη θάλασσα. Καθώς δεν υπάρχει αγωγός που να συνδέει αυτά τα κοιτάσματα με την Ευρώπη, το Ισραήλ στέλνει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, μετά την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, μεταξύ των δύο χωρών το 2020.

«Είναι επίσης ευκαιρία για την Αίγυπτο να γίνει περιφερειακό κέντρο σε ό,τι αφορά την ενέργεια», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό