27.4 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

Συμφωνίες για «βούτυρο και κανόνια»

Ειδήσεις Ελλάδα

Την τελευταία φορά που ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα ήταν το 2000, και είχε μόλις γίνει Πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο Πούτιν είχε τότε γίνει δεκτός με ένα μεγαλοπρεπές καλωσόρισμα, συμπεριλαμβανομένων των 21 τιμητικών πυροβολισμών.

Αρχηγός του καθεστώτος τότε ήταν ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρας του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος τον υποδέχθηκε προσωπικά στο αεροδρόμιο.

Ο Πούτιν είχε τότε σκοπό να αποκαταστήσει τη σχέση της Μόσχας με τον Βορρά τη κορεατικής χερσονήσου.

Άλλωστε η Σοβιετική Ένωση υποστήριξε τη Βόρεια Κορέα όταν η κορεατική χερσόνησος χωρίστηκε στα δύο στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει τον Νότο

Αλλά η συμμαχία μεταξύ της Πιονγιάνγκ και της Μόσχας επιδεινώθηκε αργά τα επόμενα χρόνια, ενώ η Μόσχα άρχισε επίσης να συνάπτει σχέσεις με τη Νότια Κορέα.

Μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Πούτιν προσπάθησε ενεργά να ανοικοδομήσει τους δεσμούς με την Πιονγιάνγκ, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές ήταν ένδειξη ότι Ρώσος ηγέτης ήθελε να επεκτείνει την περιφερειακή επιρροή της Ρωσίας.

Σήμερα, 20 χρόνια αργότερα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται το ερώτημα παραμένει: Τι μπορεί να δώσει η μία χώρα στην άλλη;

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% του εμπορίου της Βόρειας Κορέας και υπήρξε ο πιο αξιόπιστος χορηγός βοήθειας και διπλωματικός σύμμαχός της. Όμως, όπως αποδεικνύει η επικείμενη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ , η συμπεριφορά του απομονωμένου κράτους επηρεάζεται πλέον όλο και περισσότερο από το status ασφαλείας και τους οικονομικούς του δεσμούς με τη Ρωσία.

Πώς βοηθά η Ρωσία τη Βόρεια Κορέα;

Η Κίνα δεν είναι η μόνη περιφερειακή δύναμη που φέρεται να έχει βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να παρακάμπτει τις κυρώσεις του ΟΗΕ ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας της.

Μόλις τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία είχε στείλει διυλισμένο πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα σε ποσότητες που φέρεται να υπερβαίνουν το επιβληθέν όριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε ότι η εγγύτητα των εμπορικών λιμένων των δύο χωρών σημαίνει ότι η παροχή πετρελαίου θα μπορούσε να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Το κλείσιμο των συνόρων που εισήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Co-19 μείωσε δραματικά την ικανότητα της Βόρειας Κορέας να εμπορεύεται και προκάλεσε περαιτέρω ζημιά στην εύθραυστη οικονομία της. Ο Κιμ πιστεύεται ότι έχει εξασφαλίσει προμήθειες τροφίμων, καθώς και ενέργειας, από τη Ρωσία, για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις.

Και τι έχει να δώσει η Βόρεια Κορέα στη Μόσχα;

Η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις πιο φτωχές κοινωνίες στη Γη, αλλά έχει ένα εμπόρευμα που διευκολύνει την αναπτυσσόμενη φιλία μεταξύ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν: στρατιωτικό υλικό. Όταν συναντήθηκαν στο Βλαδιβοστόκ πριν από εννέα μήνες, οι ηγέτες κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα έδινε τη Ρωσία τη δυνατότητα να μοιράζεται τεχνολογική τεχνογνωσία για να βοηθήσει το διαστημικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας σε αντάλλαγμα με πυρομαχικά και όπλα για χρήση στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει τις πληροφορίες περί εξοπλιστικής συμφωνίας ως «παράλογες», αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι βορειοκορεατικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας, έχουν κοινοποιήσει ότι η Σεούλ είχε εντοπίσει τουλάχιστον 10.000 εμπορευματοκιβώτια πλοίων σταλμένα από το Β. Κορέα στη Ρωσία που πιστεύεται ότι περιέχουν πυρομαχικά πυροβολικού και άλλα όπλα.

Εργατικά χέρια

Πέραν των όπλων, η Βόρεια Κορέα διατηρεί έχει μια κερδοφόρα εξαγωγική βιομηχανία ανθρώπινων πόρων: πρόκειται για εργαζόμενους που στέλνονται στο εξωτερικό για να κερδίσουν το τόσο απαραίτητο συνάλλαγμα για το καθεστώς. Η Ρωσία δεν αποτελεί εξαίρεση. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει για το ενδεχόμενο να απασχοληθούν εκεί 20.000 έως 50.000 βορειοκορεάτες εργάτεςΜάλιστα το 2022, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Πιονγκγιάνγκ, Αλεξάντερ Ματσεγόρα, είχε ομολογήσει ότι βορειοκορεάτες θα μπορούσαν επίσης να αναπτυχθούν για την ανοικοδόμηση της υποδομής σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Ανάχωμα

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία έχει καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων κατά της Πιονγκ Γιανγκ αλλά και τη διεξαγωγή ελέγχων επί των ήδη επιβληθεισών.

Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία ψήφισε κατά των πρόσθετων κυρώσεων ως απάντηση στις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων το 2022λ ενώ τον Μάρτιο άσκησε βέτο στην ανανέωση της θητείας μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που θα ήταν επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της εφαρμογής των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πιο κοντά

Όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ για τελευταία φορά, το 2000, η Ρωσία ήταν μέλος της G8. Η Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ-ιλ, απείχε μόλις έξι χρόνια από τη διεξαγωγή της πρώτης πυρηνικής δοκιμής της . Το γεωπολιτικό κλίμα έχει βεβαίως έκτοτε αλλάξει. Ο Πούτιν είναι πλέον σκληροπυρηνικός Πούτιν και ο νεότερος Κιμ αποφασισμένος να μετατρέψει το «χωριό του» σε μια πραγματική πυρηνική δύναμη. Η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τον αριθμό ρεκόρ πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας την ίδια χρονιά, έχουν εντείνει τη διεθνή απομόνωση των δύο χωρών. Αυτό, με τη σειρά του, έφερε Πούτιν και Κιμ πιο κοντά απέναντι στις «εχθρικές» ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη και τη βορειοανατολική Ασία.

Αυυτό που μένει να δούμε είναι αν οι οκονομικές και άλλες συμφωνίες θα αναδείξουν τους δύο συνέταιρους ως «συμπολεμιστές» έτοιμους να αντιμετωπίσουν τη φιλοδοξία της Ευρύτερης Δύσης».

Με πληροφορίες από Guardian, ΒΒC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό