26.2 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Συμφωνία-ορόσημο: H Google αγοράζει πυρηνική ενέργεια για να «ξεκλειδώσει» την τεχνητή νοημοσύνη

Ειδήσεις Ελλάδα

Με μια συμφωνία που θεωρείται πρώτη στο είδος της σε παγκόσμιο επίπεδο, η Google προχωρά στην αγορά πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των κέντρων δεδομένων της, που δουλεύουν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο τεχνολογικός κολοσσός υπέγραψε μια συμφωνία με την εταιρεία Kairos Power της Καλιφόρνια, στο πλαίσιο της οποίας έχει παραγγείλει την κατασκευή έξι ή επτά μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (SMR), με τον πρώτο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2030 και τους υπόλοιπους έως το 2035.

Η Google ελπίζει ότι η συμφωνία αυτή θα προσφέρει μια λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της (data centers), τα οποία απαιτούν τεράστιους όγκους ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αμερικανική εταιρεία δήλωσε ότι η πυρηνική ενέργεια παρέχει «μια καθαρή, 24ωρη πηγή ενέργειας που μπορεί να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε αξιόπιστα στις απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας».

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί σε αναζήτηση… πυρηνικών

Η εκρηκτική ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή των καινούριων πρωτότυπων εφαρμογών AI, καθώς και της αποθήκευσης cloud, έχει αυξήσει τις απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας των εταιρειών τεχνολογίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα, η Microsoft έκλεισε μια συμφωνία για να πάρει ενέργεια από το Three Mile Island, ενεργοποιώντας το εργοστάσιο για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Πρόκειται για την ιστορικά φορτισμένη τοποθεσία στην Πενσυλβάνια, στην οποία συνέβη η πιο σοβαρή πυρηνική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 1979.

Αλλά και η Amazon αγόρασε ένα κέντρο δεδομένων με πυρηνική ενέργεια τον περασμένο Μάρτιο από την Talen Energy.

Google: Χρειαζόμαστε ενέργεια καθαρή και αξιόπιστη

Όσον αφορά το project της Google, οι τοποθεσίες των νέων εργοστασίων και οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν. Η εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει συνολικά 500 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από την Kairos Power, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και κατασκευάζει έναν αντιδραστήρα επίδειξης στο Τενεσί, που πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2027.

Ο Michael Terrell, ανώτερος διευθυντής για την ενέργεια και το κλίμα της Google, δήλωσε: «Το δίκτυο χρειάζεται νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδοτούν σημαντικές επιστημονικές προόδους, βελτιώνουν τις υπηρεσίες για επιχειρήσεις και πελάτες και οδηγούν την εθνική ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη».

«Αυτή η συμφωνία βοηθά στην επιτάχυνση μιας νέας τεχνολογίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών καθαρά και αξιόπιστα και ξεκλειδώνει το πλήρες δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης για όλους», είπε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εταιρείες υποβάλλουν προσφορές για να επιλεγούν από την κυβέρνηση ώστε να αναπτύξουν τις τεχνολογίες SMR, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να αναζωογονήσει την πυρηνική βιομηχανία της χώρας.

Ένας από τους πλειοδότες, η Rolls-Royce SMR, έλαβε σημαντική ώθηση τον περασμένο μήνα, όταν επιλέχθηκε από την τσεχική κυβέρνηση για την κατασκευή ενός στόλου αντιδραστήρων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό