18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: Πού νέες στρατιτωτικές βάσεις- Πώς αποτιμάται Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ειδήσεις Ελλάδα

Θετικό κι εποικοδομητικό είναι το κλίμα στην αμερικανική πλευρά για την αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, ενώ στο Ινστιτούτο Ειρήνης συνεχίζεται ο στρατηγικός διάλογος. 

Ο διάλογος αυτός θεωρείται για τις ΗΠΑ σημάδι της κοινής δέσμευσης για την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα, όπως άλλωστε είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Η Ελλάδα μέσω της συνεργασίας με τις ΗΠΑ ενισχύει τη θέση της ως δύναμη ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή. 

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν για τη συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας, καθώς επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν επ’ αόριστον και να δραστηριοποιηθούν και σε νέες περιοχές στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στο τροποποιητικό πρωτόκολλο, ορίζει ποιες είναι οι τέσσερις νέες περιοχές. Πρόκειται για το στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, το πεδίο βολής του Λιτόχωρου, το στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη κι ένα ακόμα κομμάτι στη ναυτική βάση της Σούδας. 

To view this please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that
supports HTML5

Μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων τοποθεσιών, καθώς τονίζει ότι οι δύο χώρες προτίθενται να χρησιμοποιήσουν και στο μέλλον την πρόβλεψη της συμφωνίας για να ορίσουν νέες τοποθεσίες που μπορεί να επιτραπεί στις ΗΠΑ να λειτουργούν στρατιωτικές και βοηθητικές βάσεις. 

Σε αυτό το πρωτόκολλο, η ανανέωση είναι για πέντε χρόνια, αλλά θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια εκτός αν υποχωρήσει μια από τις δυο πλευρές, αφού έχει ειδοποιήσει σχετικά δύο χρόνια πριν.   

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό