20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συμφωνία για τη χορήγηση δωρεάν τεστ αντισωμάτων σε φτωχότερες χώρες

Ειδήσεις Ελλάδα

Mια παγκόσμια άδεια για ορολογική τεχνολογία που εντοπίζει αντισώματα κατά της COVID-19 θα παρέχεται χωρίς πνευματικά δικαιώματα σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες βάσει μιας πρώτης στο είδος της συμφωνίας προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα υπάρχοντα τέσσερα τεστ, τα οποία ελέγχουν την παρουσία αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 που αναπτύσσονται έπειτα από μόλυνση ή μία δόση εμβολίου, θα μπορούν επίσης να παρέχουν τη βάση σε αποφάσεις για την ανάγκη αναμνηστικών δόσεων για την προστασία απέναντι στην ασθένεια, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Η μη αποκλειστική συμφωνία αδειοδότησης η οποία επιτεύχθηκε με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (Consejo Superior de Investigationes Cientificas – CSIC), ένα δημόσιο ερευνητικό ινστιτούτο που προσφέρει την τεχνολογία ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, είναι η πρώτη άδεια για τεστ που υπογράφεται από τον οργανισμό του ΟΗΕ για τις φαρμακευτικές πατέντες (Medicines Patent Pool – MPP).

«Ο σκοπός της άδειας είναι να διευκολύνει την ταχεία κατασκευή και εμπορευματοποίηση του ορολογικού τεστ του CSIC κατά της COVID-19», ανέφερε ο Π.Ο.Υ.

«Η άδεια θα είναι ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων για χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την ημερομηνία λήξης της τελευταίας πατέντας», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός.

Τα τεστ είναι απλά στη χρήση και κατάλληλα ακόμη και για αγροτικά περιβάλλοντα με βασικές εργαστηριακές υποδομές, είπε ακόμη.

Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους καλωσόρισε τη συμφωνία για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εμπνεύσει και άλλους κατασκευαστές ώστε να μοιραστούν εργαλεία κατά της COVID-19.

«Αυτό είναι το είδος της ανοικτής και διαφανούς άδειας που χρειαζόμαστε προκειμένου να κινήσουμε τη βελόνα για την πρόσβαση στη διάρκεια και μετά την πανδημία», είπε ο Τέντρος.

«Καλώ επειγόντως τους παρασκευαστές εμβολίων, φαρμακευτικών θεραπειών και διαγνωστικών τεστ COVID-19 να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και να αναστρέψουν το κλίμα στην πανδημία και στην καταστρεπτική παγκόσμια ανισότητα που έχει φέρει στο προσκήνιο αυτή η πανδημία.»

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) καλωσόρισαν τη συμφωνία, σημειώνοντας πως, μέχρι τώρα, ο Π.Ο.Υ. είχε μόνο ένα τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιούσε ποσοτικό ανοσοπροσδιορισμό (ELISA), που έχει κατασκευαστεί από τη Roche και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με το εργαλείο της εδρεύουσας στην Ελβετία φαρμακοβιομηχανίας.

: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό