16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συμφωνία Γερμανίας και ΕΕ για κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη διαμάχη τους για το μέλλον των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, επιτρέποντας την ταξινόμηση νέων οχημάτων με τέτοιους κινητήρες ακόμη και μετά το 2035, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούν μόνο συνθετικά καύσιμα, ουδέτερα σε CO2.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της πολιτικής της για το κλίμα, Frans Timmermans, έγραψε στο Twitter:
Καταλήξαμε σε συμφωνία με τη Γερμανία σχετικά με τη μελλοντική χρήση των συνθετικών καυσίμων στα αυτοκίνητα. Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο κανονισμός για τα πρότυπα CO2 για τα αυτοκίνητα θα ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό.

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing δήλωσε ότι ο δρόμος είναι ελεύθερος μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά χθες το βράδυ, Παρασκευή 24 Μαρτίου, αναφέροντας σε ανάρτησή του στο Twitter:
Οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης μπορούν να εξακολουθούν να ταξινομούνται εκ νέου μετά το 2035, εάν ανεφοδιάζονται αποκλειστικά με καύσιμα ουδέτερα ως προς το CO2.
Συνεχίζοντας, ο Wissing είπε ότι στόχος τους είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο του 2024.
Η Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι οι διπλωμάτες της ΕΕ θα ψηφίσουν την ερχόμενη Δευτέρα την επίσημη έγκριση του νόμου. Αυτό θα σήμαινε ότι οι υπουργοί Ενέργειας θα μπορούσαν στη συνέχεια να δώσουν στον νόμο την τελική υπογραφή που απαιτείται για να τεθεί σε ισχύ την Τρίτη, σε προγραμματισμένη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά της, η Greenpeace δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί πλήγμα για την προστασία του κλίματος, με εκπρόσωπο της να δηλώνει:
Αυτός ο βρωμερός συμβιβασμός υπονομεύει την προστασία του κλίματος στις μεταφορές και βλάπτει την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα αποδυναμώνει την αναγκαία εστίαση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην αποτελεσματική ηλεκτροκίνηση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό