18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συμμόρφωση όλων των μελών του ΔΠΔ με το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε συμμόρφωση με το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κάλεσε όλα τα μέλη του δικαστηρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το ΔΠΔ κατηγόρησε τον Πούτιν για το έγκλημα πολέμου της παράνομης μεταφοράς εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία. Η νομική κίνηση υποχρεώνει τα 123 κράτη-μέλη του ΔΠΔ να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.

«Νομίζω ότι όποιος είναι συμβαλλόμενο μέρος του δικαστηρίου, θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του», δήλωσε ο Μπλίνκεν όταν ρωτήθηκε από τον Αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ σε ακρόαση της επιτροπής πιστώσεων της Γερουσίας, αν θα ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους συμμάχους να «παραδώσουν» τον Πούτιν.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του ΔΠΔ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Πούτιν έχει σαφώς διαπράξει εγκλήματα πολέμου, προσθέτοντας ότι το ένταλμα του ΔΠΔ ήταν δικαιολογημένο.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «άκυρη».

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ, αν και το Κίεβο παραχώρησε στο δικαστήριο δικαιοδοσία για τη δίωξη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν διαθέτει δική του αστυνομική δύναμη και η εκτέλεση εντάλματος σύλληψης εξαρτάται από τα κράτη-μέλη του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό