22.7 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Συμβαίνουν κι αυτά: Σαν σήμερα ξεκίνησε πόλεμος επειδή στρατιώτης πήγε να… κάνει την ανάγκη του

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένας εναλλακτικός τίτλος για το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να είναι «Μην πάτε τουαλέτα στην ύπαιθρο – Μπορεί να προκαλέσετε πόλεμο». Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος (ή έστω η αφορμή) για να ξεκινήσει κοτζάμ πόλεμος και μάλιστα μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σαν σήμερα, 7 Ιουλίου του 1937, μέσα στα σκοτάδια του αχάραγου πρωινού, ο Ιάπωνας στρατιώτης Κικουτζίρο βρισκόταν στη γέφυρα Λούγκο, στα περίχωρα του Πεκίνου και έφυγε για λίγο στα κρυφά επειδή τον καλούσε η… μαμά Φύση.

Μη γνωρίζοντας τι είχε απογίνει ο Κικουτζίρο, ο ανώτερός του θεώρησε πως είχε απαχθεί από τους Κινέζους και -δεδομένων των εξαιρετικά τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών- διέταξε επίθεση. Το περιστατικό αυτό σηματοδότησε την έναρξη του Σινοϊαπωνικού Πολέμου και ουσιαστικά αποτέλεσε μία από τις προκαταρκτικές βολές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αεροφωτογραφία της Γέφυρας του Μάρκο Πόλο ενώ κινητοποιούνταν οι στρατοί / Φωτ.: Wikipedia

Ειδικότερα, από το 1931 -οπότε οι Ιάπωνες εισέβαλαν και ίδρυσαν ένα πλασματικό κράτος στη Μαντζουρία, ονόματι Μαντσουκούο- η Ιαπωνία εκμεταλλευόταν τον εμφύλιο πόλεμο στην Κίνα για να επεκτείνει τον έλεγχό της στις βορειοανατολικές επαρχίες της αχανούς χώρας. Οι ιαπωνικές δυνάμεις είχαν εισχωρήσει ακόμα πιο βαθιά, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια που επιβάλλονταν στο ξένο στρατιωτικό προσωπικό από το πρωτόκολλο των Μπόξερ, που είχε υπογραφεί πριν από μερικές δεκαετίες. Τα ιαπωνικά στρατεύματα ουσιαστικά περικύκλωσαν τόσο την κινεζική πρωτεύουσα όσο και το σημαντικό λιμάνι του Τιέντσιν.

Οι επίλεκτες ομάδες από το Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό εισβάλλουν στη Σανγκάη / Φωτ.: Wikipedia
Όταν επέστρεψε, τα πράγματα είχαν… πάρει τον δρόμο τους

Έχοντας αρνηθεί την αυθαίρετη απαίτηση των Ιαπώνων να ψάξουν τον αγνοούμενο Κικουτζίρο στην κοντινή, τειχισμένη πόλη της Γουανπίνγκ, οι Κινέζοι άρχισαν να κινητοποιούν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις ενώ οι Ιάπωνες έστειλαν ενισχύσεις για να περικυκλώσουν την πόλη. Όταν πια ο Κικουτζίρο είχε κάνει… αυτό που ήθελε να κάνει και επέστρεψε στο σύνταγμά του, αμφότεροι οι στρατοί κινητοποιούνταν και στην απεγνωσμένα τεταμένη ατμόσφαιρα τα γεγονότα είχαν πάρει ήδη τον δρόμο τους.

Κινέζοι στρατιώτες πυροβολούν με μυδραλιοβόλο / Φωτ.: Wikipedia

Οι κινεζικές και οι ιαπωνικές δυνάμεις συγκρούστηκαν στην κοντινή πέτρινη γέφυρα Λούγκο με τις έντεκα καμάρες, γνωστή στη Δύση ως Γέφυρα του Μάρκο Πόλο. Οι Κινέζοι κράτησαν τη γέφυρα αλλά με πολύ μεγάλες απώλειες. Οι επόμενες απόπειρες για ανακωχή αποδείχθηκαν μάταιες ή βραχύβιες και όταν στις αρχές Αυγούστου ένας Ιάπωνας αξιωματικός του Ναυτικού πυροβολήθηκε στη Σανγκάη, οι αψιμαχίες μετατράπηκαν σε ανοιχτό πόλεμο.

(Με πληροφορίες από το βιβλίο του Dan Snow «Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία»)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό