27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Συλλήψεις στη Ρόδο για παράνομη διάθεση των Cosmote TV και Nova (φωτογραφίες)

Ειδήσεις Ελλάδα

Ακόμη ένα πλήγμα στην παράνομη διακίνηση του περιεχομένου της συνδρομητικής τηλεόρασης δόθηκε από την ελληνική αστυνομία, αυτή τη φορά στο νησί της Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, συνελήφθη μεγάλος μεταπωλητής του νησιού και έχουν εντοπιστεί μεγάλα χρηματικά ποσά και ψηφιακές συσκευές.

Στο στόχαστρο των αρχών είναι τώρα και το πλήθος πελατολογίου που βρέθηκε στην κατοχή του από όλο το νησί της Ρόδου, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε συνέχεια και των 50.000 παράνομων συνδρομητών που ερευνώνται από προηγούμενες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Για άλλη μια φορά παρατηρήθηκαν παράνομες συσκευές τελικών χρηστών στα σκουπίδια υπό τον φόβο συλλήψεων.Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση είναι ότι οι πειρατικές πλατφόρμες αριθμούν από 600.000 έως 800.000 συνδρομητές στην Ελλάδα, ενώ οι νόμιμες ελληνικές πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης 1.300.000. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες έχουν συνολική απώλεια εσόδων τουλάχιστον 125 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών: Στα «δίχτυα» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 25χρονος

Από τις ελληνικές πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης επενδύονται σημαντικά κεφάλαια για την απόκτηση αθλητικών δικαιωμάτων, εθνικών και διεθνών, χωρίς το κόστος αυτό να καλύπτεται από το μέγεθος της νόμιμης αγοράς.

Η πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση έχει ως συνέπεια οικονομικές απώλειες και για το ελληνικό κράτος (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και άλλων εισφορών) οι οποίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 75 εκατ. ευρώ ετησίως.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε από τις Cosmote TV και Nova συμφωνία ανταλλαγής των αθλητικών τους καναλιών η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από 23 Αυγούστου.

Ένας από τους στόχους της συμφωνίας είναι ακριβώς η αντιμετώπιση της πειρατείας καθώς βάσει αυτής οι οικιακοί συνδρομητές της Cosmote TV θα έχουν στη διάθεσή τους τα αθλητικά κανάλια Novasports και αντίστοιχα οι οικιακοί συνδρομητές της Nova τα κανάλια Cosmote Sport, καταβάλλοντας ένα μικρό επιπλέον αντίτιμο (για την Cosmote TV 3 ευρώ και για τη Nova από 1 ευρώ ανάλογα με το πακέτο της συνδρομής).

Πριν από λίγο εκδόθηκε Δελτίο τύπου για το θέμα από την Αστυνομία, το οποίο έχει ως εξής:

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθη την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, 25χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, κατ’ εξακολούθηση.

Προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία άγνωστος προέβαινε σε παράνομη ζωντανή μετάδοση από συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια της, ενώ διαφήμιζε τις υπηρεσίες του στο διαδίκτυο, έναντι χρηματικής αμοιβής με τη μορφή συνδρομής.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ακολούθησε μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα και μετά από ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων που προέκυψαν, διακριβώθηκε η εμπλοκή του 25χρονου στην υπόθεση.

Από έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, διαπιστώθηκε η χρήση μη εξουσιοδοτημένου εξοπλισμού και η αναμετάδοση περιεχομένου δύο συνδρομητικών εταιρειών, χωρίς τη νόμιμη συνδρομή και άδεια.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -8- συσκευές IPTV Αndroid Βox, κινητό και -2- κάρτες SIM.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό