22.7 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Συζήτηση στο Ευρ. Κοινοβούλιο με την Επιτροπή

Ειδήσεις Ελλάδα

Η σημασία της πολυφωνίας των ΜΜΕ και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στο πλαίσιο της εντεινόμενης παραπληροφόρησης θα βρεθεί στο επίκεντρο συζήτησης με την Επιτροπή τη Δευτέρα.

Οι ψευδείς ειδήσεις και οι συντονισμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε εργαλεία πολιτικής παρέμβασης, όπως επισημάνθηκε από την ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου που εξέτασε το θέμα κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Οι ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2024 και αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις στα κράτη μέλη έχουν βρεθεί στο στόχαστρο προσπαθειών χειραγώγησης πληροφοριών.

Ο αριθμός των περιστατικών παραπληροφόρησης εκτινάχθηκε επίσης στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της πανδημίας COVID-19. Η Ursula von der Leyen δεσμεύτηκε ενώπιον των ευρωβουλευτών τον Ιούλιο ότι θα υπάρξει μια νέα ευρωπαϊκή ασπίδα για τη δημοκρατία για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των πληροφοριών και των παρεμβάσεων από τρίτες χώρες.

Σχετικές πληροφορίες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει σειρά νομοθετικών πράξεων για την προστασία των πολιτών και των κοινωνιών της ΕΕ από την παραπληροφόρηση και τις εξωτερικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας «anti-SLAPP» για την προστασία από δικαστικό εκφοβισμό και της νομοθετικής πράξης για την ελευθερία των ΜΜΕ. Στόχος της δεύτερης ειδικά είναι να προφυλαχθεί η συντακτική ελευθερία από πολιτικές παρεμβάσεις και να προστατευθούν καλύτερα οι δημοσιογράφοι και οι πηγές τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό