12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στροφή στην αμερικανική διπλωματία μια επίσκεψη Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι «δεν έχει αποφασίσει ακόμα» σχετικά με την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, αλλά είπε ότι εάν πάει θα συμμετάσχει σε συναντήσεις που υπερβαίνουν τα ενεργειακά θέματα.

Αν και ο Μπάιντεν δεν διευκρίνισε τη μορφή μιας τέτοια επίσκεψης, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει μια σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, μιας περιφερειακής ομάδας που περιλαμβάνει επίσης το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία θα αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στις διπλωματικές προτεραιότητες του Μπάιντεν και μια προσπάθεια να επιδιορθώσει τους δεσμούς με μια χώρα που κάποτε υποσχέθηκε να κάνει «παρία» για τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο αυξανόμενος πληθωρισμός – που αντικατοπτρίζεται στις τιμές ρεκόρ της βενζίνης στις ΗΠΑ – ασκούν πίεση στον πρόεδρο να αλλάξει πορεία και να ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο.

Οποιοδήποτε ταξίδι στη Σαουδική Αραβία θα ήταν για μια «μεγαλύτερη συνάντηση» για την περιφερειακή ασφάλεια, είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους το Σάββατο στο τέλος ενός ταξιδιού του στην Καλιφόρνια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πει ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να «αναβαθμονομήσει» τη σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας νωρίς στην προεδρία του, ερχόμενος σε επαφή με τον 86χρονο βασιλιά Σαλμάν αντί για τον Μοχάμεντ, ο οποίος συχνά μιλούσε απευθείας με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό