14.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο 7,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεχίζει να επιβραδύνεται ο πληθωρισμός, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο της Ευρωζώνης, τον Ιανουάριο του 2023. Την ίδια ώρα όμως, ανησυχία προκαλέι η παραμονή του σε υψηλά επίπεδα, όσο και το γεγονός ότι ο συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά ο δομικός πληθωρισμός.

Ειδικότερα, στο 7,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα, ενώ στο 8,5% έφτασε στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Οι τιμές στην ενέργεια κατέγραψαν αύξηση κατά 17,2%, στα τρόφιμα και στο αλκοόλ κατά 14,1% και σε άλλα αγαθά αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Υπενθυμίζεται ότι στο 9,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, δίνοντας το στίγμα της επιβράδυνσης, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, έναντι 10,1% τον Νοέμβριο.

ΕΕ: Ελλιπής η εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, λέει το ΕΕΣ

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 10,4% τον Δεκέμβριο, από 11,1% τον Νοέμβριο, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα, η Eurostat προσδιόρισε τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου στο 7,6% έναντι 7,2% που τον υπολόγισε η ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως προκύπτει, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτώση από τότε που κορυφώθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο. Ωστόσο,  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη προαναγγείλει συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων, με σκοπό να μην αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά πάνω από το 2% ο πληθωρισμός.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η τράπεζα είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,5 π.μ.

Την ίδια στιγμή, ο δομικός πληθωρισμός ( χωρίς τιμές τροφίμων και καυσίμων) επιταχύνθηκε στο 7% από 6,9%. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια  έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (17,2%, έναντι 25,5% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (14,1%, έναντι 13,8% τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,9%, έναντι 6,4% τον Δεκέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,2% έναντι 4,4% τον Δεκέμβριο).

Τα τρόφιμα

Αναφορικά με την Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η ακρίβεια σε όλους τους τομείς και μάλιστα με υψηλό ρυθμό, με στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά να σημειώνει νέα άνοδο της τάξης του 15,5% κατά τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο Δεκέμβριος είναι ο 19ος μήνα κατά τον οποίο σημειώνονται αυξήσεις στην ομάδα αυτή, με την τάση να είναι αυξητική, καθότι τον Νοέμβριο του 2022 ήταν στο 15%, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 στο 14,8%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυξήσεις 25,6% καταγράφηκαν στα γαλακτοκομικά, 21,7% στα έλαια, 18,1% στο ψωμί και τα δημητριακά, 17,8% στα κρέατα. Ακριβότερα κατά 13,1% τα λαχανικά.

Αυξήσεις 18,1% υπήρξαν στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Πολύ μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις και στις μεταφορές: 32,9% στα ταξί, 36,7 στα αεροπλάνα, 26,7% στα πλοία.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές στο φυσικό αέριο έκαναν νέο «ράλι» σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 50%!

Παράλληλα, σημειώθηκε αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα (-8,8%) σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και είχε ξεκινήσει η άνοδος των τιμών, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη βάση σύγκρισης.

: OT

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό