16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο 5,4% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο καθώς οι πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε υψηλότερα τον Σεπτέμβριο, κυμαινόμενος σε υψηλό 13 ετών, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίστηκαν εν μέσω εντεινόμενων προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, ακόμη και ενώ αρκετοί τομείς που επλήγησαν από την πανδημία είδαν κάποια ανακούφιση.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) που δημοσιεύτηκε από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας την Τετάρτη αυξήθηκε κατά 5,4 % τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, ελαφρώς υψηλότερος από την ετήσια αύξηση που αναφέρθηκε τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 5,3 %.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4 %, από αύξηση 0,3 % την προηγούμενη περίοδο.

Αφαιρώντας στοιχεία όπως τρόφιμα και ενέργεια, ο «βασικός» ΔΤΚ σημείωσε άνοδο 0,2 % από τον Αύγουστο. Αυτό συγκρίνεται με την προηγούμενη μηνιαία αύξηση 0,1 τοις εκατό και διατηρεί ετήσιο ρυθμό 4 τοις εκατό.

Οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν συζητήσει εκτενώς το βαθμό στον οποίο η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών καταναλωτή θα μετατοπιστεί σε πιο επίμονο πληθωρισμό που επεκτείνεται πέρα ​​από τομείς όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τα έξοδα που σχετίζονται με τα ταξίδια. Αυτοί οι τομείς είναι πιο ευαίσθητοι σε διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία και μέχρι στιγμής έχουν οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων.

Ενώ ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed, υποστήριζε εδώ και καιρό την άποψή του ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου, αναγνώρισε τον περασμένο μήνα ότι η σοβαρότητα των ελλείψεων της αλυσίδας εφοδιασμού που επιδείνωσαν τις συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές αιφνιδίασαν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Παραδέχτηκε επίσης ότι φαίνεται να χειροτερεύουν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τους Financial Times

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό