24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Στο φως η μυστική τοποθεσία εκτόξευσης του «ανίκητου» πυρηνοκίνητου πυραύλου της Μόσχας

Ειδήσεις Ελλάδα

Tην μυστική βάση εκτόξευσης του πυρηνοκίνητου πυραύλου Burevestnik, τον οποίο ο Πούτιν έχει περιγράψει ως «ανίκητο» υποστηρίζουν ότι εντόπισαν Αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με απoκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Πρόκειται για τον πύραυλο με το «σχεδόν απεριόριστο βεληνεκές» και την «ικανότητα να αποφύγει κάθε αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα» σύμφωνα με όσα έχει πει κατά καιρούς ο Ρώσος Πρόεδρος.

Η στρατηγική του αξία αμφισβητείται πάντως από ορισμένους δυτικούς εμπειρογνώμονες που λένε ότι ουσιαστικά δεν προσθέτει κάτι στις ήδη υφιστάμενες δυνατότητες της Μόσχας και ότι, επιπλέον, εμπεριέχει τον κίνδυνο κάποιοου ραδιενεργού ατυχήματος.

Χρησιμοποιώντας εικόνες που τραβήχτηκαν στις 26 Ιουλίου από την δορυφορική εταιρία Planet Labs, οι ερευνητές εντόπισαν μια τοποθεσία (κοντά σε εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών), την οποία θεωρούν ως την πιθανή τοποθεσία ανάπτυξης του νέου πυραύλου. Η εν λόγω εγκατάσταση βρίσκεται 475 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας.

Αυτό που εντοπίστηκε κατόπιν ανάλυσης από τις δορυφορικές εικόνες είναι εννέα εξέδρες εκτόξευσης υπό κατασκευή.

Βρίσκονται σε τρεις συστάδες και έχουν τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύουν τους πυραύλους από επίθεση ή να αποτρέψουν τη μετάδοση μιας τυχαίας έκρηξης από τη μία στην άλλη είπε.

Ένας από τους αναλυτές, ο Decker Eveleth, λέει ότι η τοποθεσία αφορά ένα μεγάλο, σταθερό πυραυλικό σύστημα και το μόνο μεγάλο και σταθερό σύστημα που αναπτύσσει προς το παρόν η Ρωσία είναι αυτό του Skyfall (όπως είναι γνωστός στη Δύση ο εν λόγω ρωσικός πύραυλος).

Τόσο το Κρεμλίνο όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η CIA και άλλες αρμόδιες στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η ταυτοποίηση της πιθανής τοποθεσίας εκτόξευσης, δείχνει ότι η Ρωσία προχωρά με την ανάπτυξη του συστήματος ύστερα από μία σειρά δοκιμών τα πρόσφατα χρόνια, από τα οποία δεν έλειψαν τα προβλήματα, λένε οι ερευνητές.

Ο δεύτερος εξ αυτών, ο Jeffery Lewis, εκτιμά ότι η τοποθεσία υποδηλώνει «κάτι πολύ μοναδικό και πολύ διαφορετικό».

Στο Reuters μίλησε και ο Χανς Κρίστενσεν, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, ο οποίος μελέτησε τις δορυφορικές εικόνες και απεφάνθη ότι φαίνεται να πρόκειται για εγκαταστάσεις εκτόξευσης και άλλων τμημάτων που πιθανώς σχετίζονται με τον ρωσικό πύραυλο Burevestnik.

Λέει όμως ότι δεν μπορεί να είναι και απολύτως σίγουρος δεδομένου ότι η Μόσχα δεν συνηθίζει να τοποθετεί πυραύλους δίπλα σε χώρους όπου βρίσκονται πυρηνικές κεφαλές.

Αλλά το γεγονός της συγκεκριμένης διάταξης στην περιοχή ίσως υποδηλώνει ότι η Μόσχα μπορεί να σωρεύει τους πυραύλους με πυρηνικό εξοπλισμό μέσα σε αποθήκες – καταφύγια (μπούνκερ) ώστε να τα έχει έτοιμα για γρήγορη ανάπτυξη.

Προβληματικό ιστορικό δοκιμών

Έκθεση του 2020, συνταχθείσα από τις μυστικές υπηρεσίες της πολεμικής αεροπορίας ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος θα έδινε στη Μόσχα ένα «μοναδικό όπλο με ικανότητα διηπειρωτικού βεληνεκούς».

Αλλά το κακό παρελθόν και οι σχεδιαστικοί περιορισμοί του όπλου έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες μεταξύ (οκτώ) ειδικών που συμμετείχαν σε σχετική συνέντευξη του Reuters.

Το Burevestnik έχει ένα κακό ρεκόρ δοκιμών- τουλάχιστον 13 γνωστών- με δύο μόνο μερικώς επιτυχημένες από το 2016 έως σήμερα.Μάλιστα μία από τις αποτυχημένες δοκιμές είχε κοστίσει τη ζωή σε πέντε ανθρώπους. Ο Πούτιν απένειμε στις χήρες τους υψηλά κρατικά βραβεία, επαιρόμενος ότι ανέπτυξαν ένα όπλο που δεν υπάρχει σε όλον τον κόσμο, χωρίς πάντως να κατονομάζει το Burevestnik.

Τόσο ο Pavel Podvig, ειδικός με έδρα τη Γενεύη για τα πυρηνικά της Ρωσίας όσο και οι Lewis και Eveleth αλλά και άλλοι και άλλοι εκτιμούν ότι ο πύραυλος δεν προσθέτει έξτρα δυνατότητες στις πυρηνικές δυνάμεις της Μόσχας.

Επιπλέον, ο πυρηνικός κινητήρας του έχει τον κίνδυνο να εκπέμψει ακτινοβολία κατά μήκος της πτήσης του με υψηλούς κινδύνους ατυχήματος και ραδιενεργούς μόλυνσης.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό