23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο τραπέζι ο ΕΝΦΙΑ και το ΤΧΣ

Ειδήσεις Ελλάδα

Πράσινο φως στα σχέδιά της για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την απόσυρση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση να εξασφαλίσει κατά τη σημερινή 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση των θεσμών, που πραγματοποιείται στο φόντο της προετοιμασίας για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μη ρισκάρει την ομαλή έξοδο, που τοποθετείται τον Αύγουστο, αλλά και την εμπιστοσύνη των αγορών, που παίρνουν σταδιακά τη σκυτάλη από τους θεσμούς στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά στην Καθημερινή. Ετσι, επιδιώκει να κρατήσει το πρωτογενές έλλειμμα, στο πλαίσιο των προβλέψεων του προϋπολογισμού, στο 1,2% του ΑΕΠ. 

Στην τήρηση της δέσμευσής της αυτής, ωστόσο, δύο πρόσφατες εξελίξεις λειτουργούν προς αντίθετες κατευθύνσεις η μία από την άλλη:

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021, σύμφωνα με πληροφορίες, βελτιώθηκε περαιτέρω κατά 650 εκατ. ευρώ, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία, επιπλέον των 2 δισ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί προ εβδομάδος, με βάση τα προσωρινά στοιχεία. Ετσι, το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 είναι χαμηλότερο κατά 2,650 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την πρόβλεψη που διατύπωνε η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2022. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πλέον ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2021 θα κλείσει κοντά στο 6% του ΑΕΠ, έναντι του 7,3% που προβλεπόταν. Αυτό το γεγονός αποτελεί βάση για καλύτερο αποτέλεσμα και το 2022, στον βαθμό που στηρίζεται στα έσοδα.

Από την άλλη πλευρά, η συνέχιση της πανδημίας και η λήψη μέτρων, όπως οι αναστολές τον Ιανουάριο, πρόσθεσαν κόστος 400 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, όπως επισημαίνει πηγή του οικονομικού επιτελείου. Ετσι, υποστηρίζει ότι τα 3,3 δισ. ευρώ, που είχαν προβλεφθεί ως παρεμβάσεις για φέτος (περιλαμβάνουν τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα) ανέβηκαν στα 3,7 δισ. ευρώ. Υπό αυτήν την έννοια, σχολιάζει η πηγή, η τήρηση του ορίου θα εξαρτηθεί και από την πορεία της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι βέβαιο ότι θα περάσουν από μικροσκόπιο οι όποιες προθέσεις της κυβέρνησης για μέτρα με πιθανή δημοσιονομική επίπτωση, όπως ο ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει έκπτωση 3%-4%, αν και όχι για τα ακίνητα περιοχών που εντάχθηκαν τώρα στο σύστημα ή αυξήθηκαν οι αντικειμενικές σημαντικά. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τον Φεβρουάριο.

Σκληρή προβλέπεται και η διαπραγμάτευση για το νέο πλαίσιο του ΤΧΣ, ενόψει της στρατηγικής αποεπένδυσής του από τις τράπεζες. Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει τον διορισμό της πλειοψηφίας των μελών του από το υπουργείο Οικονομικών.

Από τα άλλα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης, στις πρώτες θέσεις βρίσκεται πάντα η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σημειώνεται βελτίωση και έχει δεσμευθεί να επιτύχει τον στόχο έως τα μέσα του χρόνου. Ο στόχος είναι ο περιορισμός τους σε περίπου 500 εκατ. ευρώ και η επίτευξή του θα εξαρτηθεί κυρίως από την ταχύτητα έκδοσης των συντάξεων.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η μείωση του στοκ των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, το μεταβατικό καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών και ο «Ηρακλής» είναι επίσης στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Σημαντικά είναι επίσης τα θέματα της υγείας, της δικαιοσύνης και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η διαπραγμάτευση, που πραγματοποιείται σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών, ολοκληρώνεται αύριο.

Όλες οι ειδήσεις.

: Money Review

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό