32.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Στο σφυρί η τελευταία και υπερσπάνια Lancia Hyena που βγήκε στην παραγωγή

Ειδήσεις Ελλάδα

Πριν σχεδόν ένα μήνα, στην δημοπρασία Race Retro του οίκου Silverstone Auctions πωλήθηκε μια πράσινη Lancia Hyena By Zagato, η οποία προστέθηκε στην συλλογή του Δημήτριου Σπυρόπουλου, ιδρυτή της εταιρίας Veloce Classic and Sports Cars με έδρα το Λονδίνο, αφού κατέβαλε 168.750 λίρες Αγγλίας (€201.550).

Σήμερα βλέπουμε να πωλείται μια ακόμα Hyena, η τελευταία (24η) από τις μόλις 24 που βγήκαν στην παραγωγή. Ακόμα, είναι το μοναδικό αυτοκίνητο που βάφτηκε σε αυτό το μπλε (Madras Blue) χρώμα, ενώ από το 1993, όταν και την αγόρασε καινούρια ο Paul Koot, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε συνολικά μόλις δύο ιδιοκτήτες, έχοντας διανύσει συνολικά 14.000 χλμ.

Η ιδέα για την δημιουργία της Hyena ήταν του Ολλανδού Paul Koot, ο οποίος το 1990 θέλησε να ανακατασκευάσει την Aston Martin DB4 GT Zagato του. Πήγε στο Μιλάνο και σε ένα δείπνο με τον Andrea Zagato έπεσε η ιδέα δημιουργίας ενός γρήγορου μικρού αυτοκινήτου. Η ιδέα άρχισε να παίρνει σάρκα χάρις στα σχέδια του Nani Tedeschini και ένα πρωτότυπο παρουσιάστηκε στην έκθεση των Βρυξελλών τον Ιανουάριο του 1992.

Ο κόσμος την λάτρεψε αλλά η Fiat δεν ήθελε να εμπλακεί καθόλου στη κατασκευή της. Έτσι η Zagato μαζί με τον Koot ίδρυσαν την εταιρία Lusso Service και το 1992 παρουσιάστηκε η τελική έκδοση παραγωγής. Υπήρχαν πολλές προ-παραγγελίες για την Lancia Hyena η οποία βασίζεται πάνω στο πάτωμα και στα μηχανικά μέρη της Lancia Delta HF Integrale 16V EVO.

Έτσι, φοράει τον 2,0-λιτρο turbo τετρακύλινδρο κινητήρα απόδοσης 300 ίππων ο οποίος συνδυάζεται με ένα 5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Ζύγιζε 1.148 κιλά, 190 λιγότερα από την HF Integrale EVO2 λόγω εκτενούς χρήση carbon, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 92 αυτοκίνητα αλλά τελικά λόγω του ότι είχε αρχική τιμή $110.000, κατασκευάστηκαν μόλις 24 αυτοκίνητα. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο θα βγει στο σφυρί από τον οίκο RM Sotheby’s στην δημοπρασία που θα κάνει στο Essen της Γερμανίας στις 24-27 Ιουνίου, και παρότι ο οίκος δεν αναφέρει εκτιμώμενη τιμή πώλησης είναι δεδομένο ότι αυτή θα κυμανθεί στα €220.000 με €250.000.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό