16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο σφυρί ένα Jensen FF του 1971, το πρώτο τετρακίνητο αυτοκίνητο του κόσμου

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Jensen FF είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που εξοπλίστηκε με σύστημα τετρακίνησης και ένα μηχανικό σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών, με το μοντέλο να παράγεται από την βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Jensen Motors μεταξύ 1966 και 1971.
Αν δεν έχεις ακούσει πολλά για το FF, αλλά νομίζεις ότι το συγκεκριμένο grand tourer σου φαίνεται περίεργα οικείο, πιθανότατα έχεις στο μυαλό σου το πιο διάσημο “αδερφό” του, το Jensen Interceptor.

Και όχι άδικα, καθώς τα δύο αυτά μοντέλα της Jensen μοιράζονται σχεδόν τα πάντα. Ωστόσο το FF είναι κατά 127 χλστ. μακρύτερο από το Interceptor. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο έχει μήκος 4.851 χλστ. και μεταξόνιο 2.769 χλστ., ενώ το μήκος του δεύτερου αγγίζει τα 4.724 χλστ. και το μεταξόνιο τα 2.667 χλστ. Ο λόγος για αυτήν την αύξηση του μήκος ήταν να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος στο FF, που θα φιλοξενούσε το σύστημα τετρακίνησης.

Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να μπορείς να ξεχωρίζεις το FF από το Interceptor είναι από την ύπαρξη του δεύτερου αεραγωγού στα εμπρός φτερά του πρώτου, καθώς το Interceptor έχει μόνο έναν σε κάθε πλευρά. Τα αρχικά γράμματα FF, αντιπροσωπεύουν τη Ferguson Formula, με την Ferguson Research να ήταν η εταιρία πίσω από το σύστημα τετρακίνησης που έφερε το αυτοκίνητο.

Δυστυχώς, όμως, η πολύ υψηλή τιμή του και τα προβλήματα στο packaging ήταν ο λόγος εμπόδισαν την παραγωγή της αριστεροτίμονης έκδοσης, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η παραγωγή του το 1971, με μόλις 320 FF να βγαίνουν στην παραγωγή. Η Jensen συνέχισε να παράγει το Interceptor μέχρι το 1976 (έχοντας ξεκινήσει η παραγωγή το 1966), με την κίνηση στο Interceptor να μεταφέρεται μόνο στον πίσω άξονα.
Τα δύο μοντέλα είχαν κάτω από το καπό τον ίδιο κινητήρα, και πιο συγκεκριμένα έναν Low Deck Big Block V8 της Chrysler, με χωρητικότητα 6.276 κ.εκ. Στο FF η κίνηση μεταφερόταν σε όλους τους τροχούς μέσω ενός 3τάχυτου αυτόματου TorqueFlite κιβωτίου.

Όπως κατάλαβες, ένα Jensen FF, που θεωρείται κομμάτι της ιστορίας της τετρακίνησης, βγαίνει προς πώληση από τον οίκο Silverstone Auctions. Από το 1971, που βγήκε από το εργοστάσιο, έχει διανύσει 144.600 χλμ., ενώ μετά την λεπτομερή ανακατασκευή του το 2004 βρίσκεται καλά φυλαγμένο, γι’αυτό και διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Η δημοπρασία θα γίνει στις 13 Νοεμβρίου, και εκτιμάται ότι θα πουληθεί για πάνω από £130.000 (€155.000).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό