15.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Στο ΣτΕ προσέφυγε η «Πατριωτική Ένωση-Πρόδομος Εμφιετζόγλου» κατά της απόφασης που τέθηκε εκτός εκλογών

Ειδήσεις Ελλάδα

Χαρακτηρίζει την απόφαση του Αρείου Πάγου αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και αντίθετη στον εκλογικό νόμο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το κόμμα «Πατριωτική Ένωση-Πρόδομος Εμφιετζόγλου» ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Αρείου Πάγου, με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές της 21ης Μαίου και βγήκε εκτός εκλογικής διαδικασίας.

Με την προσφυγή η οποία φέρει την υπογραφή και του κ. Εμφιετζόγλου, στρέφονται κατά της απόφασης της Ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος υποστηρίζοντας πως είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής σε ελεύθερες εκλογές και στον εκλογικό νόμο.

Οι προσφεύγοντες αναφέρουν, ότι ο αποκλεισμός ενός κόμματος από την εκλογική διαδικασία αποτελεί επαχθέστατη κύρωση χωρίς να προβλέπεται από το νομοθέτη ουσιαστική δυνατότητα θεραπείας παρά την επαπειλούμενη απαγόρευση συμμετοχής του στις εκλογές, αλλά ούτε έχει το δικαίωμα προηγούμενης ακροάσεως που κατοχυρώνει το άρθρο 20 του Συντάγματος και η ΕΣΔΑ.

Είναι χαρακτηριστικό, πως αναφερόμενοι στο «κόψιμο» τους από τις εκλογές με το αιτιολογικό ότι το κόμμα έχει διαπράξει ονοματοκλοπή, στην προσφυγή τους επικαλούνται όμοιες περιπτώσεις, όπως τα κόμματα «ΚΚΕ», «ΚΚΕ Εσωτερικού» και «ΚΚΕ μ-λ», τα οποία έχουν τον ίδιο πυρήνα στην ονοματοδοσία τους, αλλά έλαβαν το πράσινο φως.

Επιπλέον, στην προσφυγή γίνεται λόγος για μη νόμιμη συγκρότηση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που αποφάσισε την ανακήρυξη των κομμάτων, σημειώνοντας πως έπρεπε να γίνει από την 5μελη σύνθεση του Τμήματος και όχι από την Ολομέλεια.

Μαρία Ζαχαροπούλου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό