18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στο μικροσκόπιο διεθνών funds 15 ελληνικές startups

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Στο επενδυτικό στόχαστρο διεθνών venture capital και equity funds καθώς και θεσμικών οργανισμών έχει βρεθεί η εγχώρια σκηνή των start up, η οποία φαίνεται να έχει  διανύσει τα πρώτα δύσκολα χιλιόμετρα και ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα. Το ελληνικό ταλέντο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ηχηρών ονομάτων του παγκόσμιου επενδυτικού στερεώματος, οι οποίοι αναζητούν το  κατάλληλο project για να κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους. Μπορεί λοιπόν το 2021 να χαρακτηρίστηκε σαν μια χρονιά ορόσημο για το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων με την άντληση σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ σε χρηματοδότηση, ωστόσο για τη φετινή χρονιά ο πήχης έχει τεθεί ακόμη πιο ψηλά. Σε αυτή την κατεύθυνση, αέρα νέων συνεργειών υπόσχεται να φέρει η διοργάνωση του Tech Tour South-East Europe 2022, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα με την πρωτοβουλία του Uni.Fund και τη φιλοξενία (hosted by) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Στο συνέδριο, που άνοιξε αυλαία χθες και ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή, συμμετέχουν περισσότεροι από 60 επενδυτές και και 30 startups σε στάδιο Late Seed-Series A από όλη την Ανατολική Ευρώπη. 

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, που επιλέχθηκαν, έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα εγχειρήματά τους και να έρθουν σε επαφή με ορισμένους από τους σημαντικότερους επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο αλλά και από την χώρα μας ενώ δεν αποκλείεται μέσα από την συγκεκριμένη διοργάνωση να γεννηθούν μελλοντικές συνεργασίες. “Από τις συνολικά 120 startups επελέγησαν 30 ύστερα από μια ανταγωνιστική διαδικασία, εκ των οποίων οι 15 προέρχονται από την Ελλάδα και οι υπόλοιπες από την Ανατολική Ευρώπη”, σημειώνει στο capital.gr ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ Χάρης Λαμπρόπουλος και προσθέτει: “Τόσο ξένοι όσο και εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές από venture capital και equity funds καθώς και υπερεθνικοί οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, έχουν δώσει το παρών”. 

Ανάμεσα στα ονόματα των ξένων επενδυτών που συμμετέχουν συγκαταλέγονται τα Bulgaria VC Association, Bryan Garnier & Co, Prime Ventures, SABIC Ventures, European Circular Bioeconomy Fund, Saudi Aramco Energy Ventures, Almaz Capital, Debiopharm Innovation Fund, Wilson Sonsini Goodrich & Rosati, Fil Rouge Capital και Silverpeak. Από την πλευρά των Ελλήνων, υπάρχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των Uni.Fund , VentureFriends, Marathon VC και Metavallon VC. Οι 15 ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες προκρίθηκαν για να παρουσιάσουν σε pitch sessions την δραστηριότητά τους είναι οι QCell, Cyrus, Bespot, Purposeful, Convert group, Advantis, College Link, BIOPIX-T, enzyquest, EMTECH, dataviva, TEKMON, Kinvent, Solmeyea και Clio Muse Tours. Εκτός, όμως, από το ελληνικό οικοσύστημα σημαντική είναι και η παρουσία νεοφυών επιχειρήσεων από τα Βαλκάνια όπως την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σερβία και την Κροατία ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση και να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά. Η δυναμική της εγχώριας startup σκηνής επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά και από την χθεσινή ανακοίνωση για την Flexcar, η οποία εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση της τάξεως των 210 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό