18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στο Κάτω Καστρίτσι υπάρχει ένας χώρος 2.500 τετραγωνικών που δεν έχει κανείς φανταστεί- Η “Διασπορά” των θησαυρών

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα επιβλητικό κτίριο με απίστευτους θησαυρούς τέχνης στεγάζεται στο Καστρίτσι και το πιο εντυπωσιακό  είναι το γεγονός ότι ελάχιστοι Πατρινοί γνωρίζουν την ύπαρξή του και όσοι μόλις ενημερώνονται για αυτό, υπόκεινται σε ένα μικρό πολιτισμικό σοκ.  Πρόκειται για το Ίδρυμα «Ελληνική Διασπορά» και το κτίριο που κανείς δεν πιστεύει ότι βρίσκεται στην Πάτρα περιέχει πίνακες, γλυπτά και εγκαταστάσεις που σε αφήνουν άφωνο.

Πρόκειται για έργα τα οποία το 2013 ενώθηκαν από τις προσωπικές συλλογές των δυο ιδρυτών της “Διασποράς” Βασίλη Καλογηράτου και Ανδρέα Παρίση και έφτιαξαν έναν παράδεισο των τεχνών όπου συναντάται η σύγχρονη ελληνική παραγωγή και  πρωτοπορία.

«Τα έργα έχουν συλλεχθεί μέσα από πολυετή προσπάθεια, κυρίως από γκαλερί και από οίκους δημοπρασιών» εξηγεί στο thebest.gr o  κ. Καλογηράτος ο οποίος μας ξενάγησε στον μοναδικό χώρο… Έναν χώρο που γνωρίζουν ελάχιστοι στην Πάτρα, αλλά πολλοί στην Αθήνα και στο εξωτερικό.

Αποτελείται από τρία πολυεπίπεδα κτήρια καθώς και έναν εξωτερικό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο για την τοποθέτηση 10 μεγάλων έργων…

Έργα από πρώτης και δεύτερης γενιάς μετανάστες της Αμερικής, που η δουλειά τους έχει παρουσιαστεί αμυδρά στην Ελλάδα

Γιατί επιλέξατε για το Ίδρυμα το συγκεκριμένο όνομα  και ποιων καλλιτεχνών έργα φιλοξενούνται;

Το όνομα του Ιδρύματος είναι εμπνευσμένο από τη φύση και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της συλλογής η οποία περιέχει έργα από Έλληνες καλλιτέχνες της διασποράς.

Περιλαμβάνονται έργα από πρώτης και δεύτερης γενιάς μετανάστες της Αμερικής, που το έργο τους έχει παρουσιαστεί αμυδρά στην Ελλάδα, όπως ο Jean Xceron, Kimon Nicolaides και ο George Constant οι οποίοι έγιναν γνωστοί τις δεκαετίες 1920 και 1930, από  αφηρημένους εξπρεσιονιστές όπως ο Theodoros Stamos, ο William Baziotes, ο Aristodimos Kaldis, ο Nassos Dafnis και ο Theo Hios, και από γλύπτες όπως ο Kosta Alex, ο Polygnotos Vagis, ο Dimitri Hadzi, ο Michael Lekakis, ο Peter Voulkos, ο Takis, η Chryssa και ο Stephen Antonakos καθώς και από διάσημους καλλιτέχνες οι οποίοι έζησαν κυρίως σε Ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά κέντρα όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Ρώμη και το Βερολίνο. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης έργα διάσημων καλλιτεχνών οι οποίοι έζησαν κυρίως σε Ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά κέντρα όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Ρώμη και το Βερολίνο μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Yannis Gaitis, ο Constantin Andreou, ο Jannis Kounellis, η Aglae Liberaki, ο Thanassis Tsingos, ο Philolaos, ο John Christoforou, ο Costas Coulentianos, ο Alekos Fasianos, ο Pavlos, ο Mario Prassinos, ο Yerasimos Sklavos  και άλλοι.

Το Ίδρυμα στεγάζεται σε έναν εντυπωσιακό χώρο..Μιλήστε μας γι’ αυτόν..

 Το Ίδρυμα στεγάζεται σε χώρο μουσειακών προδιαγραφών μεγέθους 2500 τετραγωνικών μέτρων στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και συγκεκριμένα στον οικισμό Μαγούλα στο Κάτω Καστρίτσι. Αποτελείται από τρία πολυεπίπεδα κτήρια καθώς και έναν εξωτερικό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο για την τοποθέτηση 10 μεγάλων έργων.

Κύριο μέλημα του Ιδρύματος είναι η ιστορική έρευνα, καθώς και η υλοποίηση της ιδέας, η πορεία του καθενός από τους καλλιτέχνες να διασταυρωθεί σε παρόντα χρόνο προσφέροντας πληροφορίες και ερεθίσματα

Είναι ανοιχτός ο χώρος στο ευρύ κοινό; Πως μπορεί να τον επισκεφθεί κάποιος;

-Ο χώρος είναι ανοιχτός για το ευρύ κοινό, ξεναγήσεις διεξάγονται κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2610 910991.

Τι υπάρχει στα σχέδια σας από εδώ και πέρα;

Κύριο μέλημα του Ιδρύματος είναι η ιστορική έρευνα, καθώς και η υλοποίηση της ιδέας, η πορεία του καθενός από τους καλλιτέχνες να διασταυρωθεί σε παρόντα χρόνο προσφέροντας πληροφορίες και ερεθίσματα.

Επιπλέον να χαρτογραφηθεί η δημιουργική έκφραση του Ελληνισμού όταν αποτυπώνει την αλληλεπίδραση της με άλλους πολιτισμούς καθώς και ιδεολογικά και καλλιτεχνικά ρεύματα και να σχηματίσει ένα φορέα που να αντικατοπτρίζει τα πολιτιστικά και ιστορικά πλαίσια στα οποία οι καλλιτέχνες καλλιέργησαν και υιοθέτησαν μοντέρνες και πρωτοποριακές τάσεις στην τέχνη. Τέλος, στα σχέδια μας βρίσκεται η συνέχιση των  κινηματογραφικών μας  παραγωγών και η δημιουργία βίντεο και ντοκιμαντέρ αναφορικά με τους καλλιτέχνες και το έργο τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, μπορείτε να επισκεφθείτε το site καθώς και να εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube, στο οποίο αναρτώνται τα βίντεο και τα ντοκιμαντέρ.

https://hellenicdiaspora.org

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC25HFJqx-HritWRR1d6wU7Q

Hellenic Diaspora Foundation

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό