24 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Στο ΔΣ της Sibur ο Φρανσουά Φιγιόν

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν προσχώρησε πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιο του ρωσικού κολοσσού πετροχημικών Sibur.

Ο συντηρητικός πολιτκός, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2017 μετά από σχεδόν πενταετή θητεία ως πρωθυπουργός του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, εντάχθηκε στη ρωσική εταιρεία ως «ανεξάρτητος διευθυντής» στις 17 Δεκεμβρίου.

Πρόεδροι της ομάδας είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες Λεονίντ Μίχελσον και Γκενάντι Τιμτσένκο. Ο Τιμτσένκο είναι μακροχρόνιος γνωστός του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν του οποίου οι δραστηριότητες στον ενεργειακό τομέα «έχουν συνδεθεί άμεσα με τον Πούτιν» από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ το 2014. Ο Κίριλ Σαμάλοφ, πρώην γαμπρός του Πούτιν, είναι μέτοχος. Το 2013, αγόρασε για 100 δολάρια ένα μερίδιο 3,8 τοις εκατό της εταιρείας που εκτιμήθηκε σε 380 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του ερευνητικού πρακτορείου IStories.

Στα τέλη Ιουνίου, ο Φιγιόν προτάθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Zaroubejneft και εργάζεται ως σύμβουλος μέσω της εταιρείας του Apteras.

Ο Φιγιόν καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2020 σε πέντε χρόνια φυλάκιση — δύο από τα οποία είναι κλειστά — σε υπόθεση πλασματικών θέσεων εργασίας που εκτροχίασαν την προεδρική του εκστρατεία το 2017. Άσκησε έφεση κατά της απόφασης και το Εφετείο του Παρισιού είπε ότι θα εκδώσει την απόφασή του τον Μάιο 2022.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό