31.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Στουρνάρας: «Καμπανάκι» για ανατιμήσεις στα τρόφιμα εξαιτίας της ζέστης

Ειδήσεις Ελλάδα

Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την κλιματική αλλαγή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι η υπερβολική άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, ιδιαίτερα στις θερμότερες χώρες

«Καμπανάκι» χτυπά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει στον τιμάριθμο, το ζεστό καλοκαίρι που περιμένουμε.

   Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η υπερβολική άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, ιδιαίτερα στις θερμότερες χώρες.

   Όπως επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στις δράσεις που έχουν αναλάβει οι Κεντρικές Τράπεζες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ΕΚΤ έχει αρχίσει να λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή στις επανεπενδύσεις εταιρικών ομολόγων, επιδιώκοντας την αγορά τους από εκδότες που εμφανίζουν καλύτερες κλιματικές επιδόσεις, και ενσωματώνει σταδιακά τα θέματα κλιματικής αλλαγής, στις αναλύσεις της, στα υποδείγματα μακροοικονομικών προβλέψεων και στη διαχείριση κινδύνων. 

   Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζεται και η κοινή στάση από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος – συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος – για την εφαρμογή αρχών βιώσιμων και υπεύθυνων επενδύσεων στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων, που δεν σχετίζονται με τη νομισματική πολιτική και τη δημοσιοποίηση χρηματοοικονομικών στοιχείων που αφορούν το κλιματικό αποτύπωμα αυτών, ήδη από το Μάρτιο του 2023. Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ αναμένεται να καθιερώσει τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την κλιματική αλλαγή ως νέο κριτήριο επιλεξιμότητας για τα περιουσιακά στοιχεία που προσφέρονται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής.

   Από την πλευρά του, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ έχει διενεργήσει ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για την εκτίμηση των χρηματοοικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις συστημικές τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, ενώ ενθαρρύνει τις τράπεζες να ενσωματώσουν την αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων στις πιστοδοτικές διαδικασίες τους και στην εν γένει αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου.

   Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, εκτός από τους κινδύνους που δημιουργεί η μεταβολή του κλίματος, οι δράσεις για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μπορούν να αποτελέσουν και ευκαιρίες, εάν αντιμετωπιστούν ως επενδύσεις που θα φέρουν νέες, πιο αποτελεσματικές και περισσότερο βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, προς μια πιο ανθεκτική και πράσινη οικονομία. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό