15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στον πάγο για 3 μήνες η απόφαση

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου[email protected]

Μετά την κατακραυγή του συνόλου της αγοράς τα «μάζεψε» ο ΕΟΦ και αλλάξει τη χθεσινή απόφαση του δίνοντας τρεις μήνες περιθώριο στο ΙΦΕΤ να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του στα πρότυπα GDP.

Συγκεκριμένα, προχθές έσκασε στο ΙΦΕΤ μια απόφαση του ΕΟΦ σύμφωνα με την οποία δεν του επέτρεπε να φέρνει τα νέα σκευάσματα που αφορούν σπάνιες και σοβαρές παθήσεις που δεν έχουν λάβει άδεια στην Ελλάδα και είναι η αιχμή της τεχνολογίας στο φάρμακο και τα οποία αντιπροσωπεύουν 130 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, τα φάρμακα αυτά θα έπρεπε στο μέλλον να εισάγονται από τον ΚΑΚ ή τον κάτοχο άδειας χονδρικής χωρίς τη μεσολάβηση τρίτου ούτε ως προς την τιμολόγηση των εκτάκτως εισαγόμενων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά είτε χορηγούνται στα νοσοκομεία της χώρας, είτε σε ασθενείς για τος οποίους έχει κριθεί ΑΝΑΓΚΑΙΑ η λήψη τους, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ

Η απόφαση αυτή όπως ήταν επόμενο έφερε μεγάλη αναστάτωση σε όλη την αγορά και στους ίδιους τους ασθενείς ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Υγείας δεν είχε λάβει γνώση του εγγράφου.

Τα εύσημα για την αλλαγή της απόφασης παίρνει ο πρόεδρος του ΕΟΔ Δημήτρης Φιλίππου ο οποίος έπειτα από σειρά ενημερώσεων που έγιναν, είχε το θάρρος να καταλάβει το λάθος του και να το διορθώσει έστω την ύστατη ώρα. Ένα λάθος που έφερνε σε αδιέξοδο την αγορά και ειδικά τους ασθενείς.

Ως εκ τούτου το ΙΦΕΤ για το αμέσως επόμενο τρίμηνο συνεχίζει να λειτουργεί ως είχε, υπό αυστηρό έλεγχο όμως και υπό προϋποθέσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τη συμμόρφωση στην σωστή εφαρμογή των GDP. Ωστόσο, ο πληροφορίες μας λένε ότι το ΙΦΕΤ θέλοντας να δικαιώσει τη νέα απόφαση του ΕΟΦ έχει ήδη κάνει τις διαδικασίες για συμμόρφωση στην εφαρμογή των GDP. Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό