18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στον Ινδικό Ωκεανό τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου Long March 5 επέστρεψαν στη Γη το Σάββατο, πέφτοντας πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Tμήμα του κινεζικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε στο διάστημα την περασμένη Κυριακή επέστρεψε ανεξέλεγκτο στην ατμόσφαιρα το Σάββατο και διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, χωρίς να διευκρινίσει εάν τα συντρίμμια προκάλεσαν ζημιές.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος, το πρώτο στάδιο του πυραύλου Long March 5B «εισήλθε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό γύρω στις 10.45 MDT.. Σας παραπέμπουμε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη διασπορά των συντριμμιών και την περιοχή συντριβής».

Η κινεζική υπηρεσία διαστημικών πτήσεων ανέφερε ότι τα συντρίμμια του 23 μετρικών τόνων (25,4 τόνων) Long March 5B έπληξαν τη Γη πάνω από τη θάλασσα στις νοτιοδυτικές Φιλιππίνες με τη «συντριπτική πλειοψηφία» των συντριμμιών να καίγονται κατά την επανείσοδο.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) δεν μοιράστηκε συγκεκριμένες πληροφορίες τροχιάς καθώς ο πύραυλός της Long March 5B έπεσε πίσω στη Γη», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νίλσον. «Όλα τα κράτη διαστημικής μεταφοράς θα πρέπει να ακολουθούν τις καθιερωμένες βέλτιστες πρακτικές και να κάνουν όσα τους αναλογούν για να μοιραστούν αυτό το είδος πληροφοριών εκ των προτέρων για να επιτρέψουν αξιόπιστες προβλέψεις πιθανού κινδύνου πρόσκρουσης συντριμμιών, ειδικά για βαρέα οχήματα ανύψωσης, όπως το Long March 5B, που ενέχουν σημαντικό κίνδυνο απώλεια ζωής και περιουσίας», πρόσθεσε. 

Οι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι ενώ μεγάλο μέρος του τεράστιου πυραύλου θα καεί κατά την επιστροφή στην ατμόσφαιρα της Γης, μεγάλια κομμάτια -έως και το 40% – θα έβγαιναν αλώβητα και θα έπεφταν στους ωκεανούς ή στο έδαφος.  

Πρόκειται για την τρίτη ανεξέλεγκτη συντριβή κινεζικού πυραύλου. Τον Μάιο του 2021, κομμάτια ενός άλλου πυραύλου Long March έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό, προκαλώντας ανησυχίες ότι η κινεζική διαστημική υπηρεσία είχε χάσει τον έλεγχό του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό