22.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στον δρόμο για τον ISS οι 4 ιδιώτες αστροναύτες

Ειδήσεις Ελλάδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα η εκτόξευση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της Axiom Space με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το πλήρωμα των 4 αστροναυτών, τρεις εκ των οποίων είναι πολίτες που πλήρωσαν εκατομμύρια για μια θέση στο Crew Dragon της SpaceX, θα παραμείνει στον ISS για περίπου 8 ημέρες και θα συμμετέχει σε 25 επιστημονικά πειράματα συνολικής διάρκειας περίπου 100 ωρών.

Είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφθεί ομάδα απλών πολιτών τον ISS για να ζήσει μερικές ημέρες εκεί (η σύνδεση θα γίνει αύριο το πρωί) και η Axiom Space θεωρεί ότι είναι το ένα τεράστιο βήμα προς τον στόχο της υλοποίησης του δικού εμπορικά διαθέσιμου διαστημικού σταθμού. Η αποστολή Ax-1 είναι η πρώτη από τις 4 προγραμματισμένες αποστολές της εταιρείας, οι οποίες θα γίνουν όλες μέσα στα επόμενα 2 χρόνια για να δοκιμαστούν όλα τα πρωτόκολλα και οι διεργασίες που θα ακολουθούνται όταν ετοιμαστεί ο δικός της διαστημικός σταθμός. 

Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, το στήσιμο του θα ξεκινήσει αν όλα πάνε καλά το 2024. Εκείνη τη χρονιά αναμένεται η σύζευξη του πρώτου module της Axiom Space στον ISS και αργότερα θα αποκολληθεί για να ξεκινήσει η επέκταση του διαστημικού σταθμού.

Το πλήρωμα της αποστολής Ax-1 αποτελείται από τους Larry Connor (ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας real estate), Mark Pathy (CEO επενδυτικής εταιρείας), Eytan Stibbe (πρώην πιλότος των Ισραηλινών Air Force και ιδρυτής επενδυτικού ομίλου) και Michael Lopez-Alegria (βετεράνος αστροναύτης της NASA) στον ρόλο του αρχηγού. Όλα τα μέλη εκπαιδεύτηκαν για περίπου 750-1000 ώρες επάνω σε βασικά πρωτόκολλα και διεργασίες σχετικά με την διαβίωση στον ISS (φαγητό, υγιεινή, περιήγηση κλπ.), αλλά όχι με τον τόσο έντονο τρόπο των επαγγελματιών αστροναυτών.

Σχετικά με το οικονομικό σκέλος, η Axiom Space δεν έχει αναφέρει πόσο κόστισε η συμμετοχή στα μέλη του πληρώματος, αλλά κάποια δημοσιεύματα κάνουν λόγο για περίπου $55 εκατομμύρια. Επίσης, η εταιρεία πληρώνει στη NASA ένα αδιευκρίνιστο ποσό για τη χρήση των εγκαταστάσεων του ISS. Πριν από τρία χρόνια, η NASA είχε ανακοινώσει ότι τα συστήματα υποστήριξης της ζωής και η χρήση της τουαλέτας στοιχίζει καθημερινά περίπου $11.250 για κάθε άτομο.

[AxiomSpace]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό