14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στον «αέρα» οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ολοκληρωμένη πρόταση στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ετοιμάζονται να καταθέσουν οι φαρμακοποιοί μετά την χθεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο για την παροχή δωρεάν rapid test στους πολίτες από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εξέτασαν τη δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως  η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος και αποφάσισαν να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση στον υπουργό Υγείας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΠΦΣ «Η επιλογή από την κυβέρνηση, βάσει της τρέχουσας συγκυρίας, της δυνατότητας μαζικής διάθεσης test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 για τον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων, θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν  και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους».

Για προχειρότητες κάνει λόγο ο ΦΣΑ

«Εξαιρετικής προχειρότητας είναι τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά συνεννόηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ Κωνσταντίνο Λουράντο, δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με όλες αυτές τις εξαγγελίες, όπως το πως θα γίνει η διαδικασία προμήθειας και χορήγησης μέσω των φαρμακείων των rapid τεστ.  Από που θα τα προμηθεύονται τα φαρμακεία; μέσω φαρμακαποθηκών; μέσω του ΙΦΕΤ; Θα συνταγογραφούνται από γιατρούς; Θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ; Θα δίνονται με επίδειξη  αστυνομικής ταυτότητας; Θα χορηγούνται με επίκληση ΑΜΚΑ;

Όπως εξηγεί ο κ. Λουράντος, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και με την κατάσταση των νοσοκομείων να βρίσκεται στο κόκκινο, θα περίμενε κανείς ότι τέτοια μέτρα όπως η ίδια διενέργεια  δωρεάν μαζικών τεστ, που ως μέτρο καταρχάς είναι σωστό, θα έπρεπε να γίνεται με μια στοιχειώδη πρόβλεψη και οργάνωση και όχι να εξαγγέλλονται ως πυροτεχνήματα.

Ενώ, συμπληρώνει, ότι υπάρχουν και επί πλέον κρίσιμα ερωτήματα που είναι πολύ σοβαρά, για παράδειγμα τα αποτελέσματα των τεστ  που θα γίνονται στο σπίτι πως θα ελέγχονται; Πως θα κοινοποιούνται στην πολιτεία ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την εικόνα της πανδημίας; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη δυστυχώς, σημαίνει ο κ. Λουράντις ο οποίος δηλώνει ότι οι φαρμακοποιοί της Αττικής είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες.

Ανθή Αγγελοπούλου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό