23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στοιχεία για τη συνδρομή των ΕΔ στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Στοιχεία για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα στρατιωτικά νοσοκομεία το 2020 και το πρώτο εξάμηνο του έτους, έδωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Ζήτηση στοιχείων για ελλείψεις σε Νοσοκομεία Ενόπλων Δυνάμεων λόγω διάθεσης προσωπικού στο Εμβολιαστικό Πρόγραμμα. Ερωτήματα για τη μέριμνα του προσωπικού του Υγειονομικού και για την τρέχουσα και μελλοντική επάρκεια των Νοσοκομείων ενόψει νέας έξαρσης της πανδημίας» και διευκρίνισε τα εξής:

 -Η διάθεση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στα εμβολιαστικά κέντρα γίνεται ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, καθώς και τις εκάστοτε διαμορφούμενες απαιτήσεις του υπουργείου Υγείας, ενώ το χρονοδιάγραμμα της διάθεσης του προσωπικού θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία», δηλαδή την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού,

-Ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων στα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν είναι προβλέψιμος και δεδομένος, αλλά ποικίλλει, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων, η κίνηση των ασθενών, η αναλογία των παθήσεων καθώς και ο αριθμός των εκτάκτων περιστατικών, ενώ δεν αποτελεί συνήθη πρακτική η ακύρωση χειρουργείων στα στρατιωτικά Νοσοκομεία. Η οποιαδήποτε αναβολή χειρουργείου προγραμματίζεται, εκ νέου, βάσει των διαθέσιμων αιθουσών και

-Η αναστολή των αδειών του υγειονομικού προσωπικού, η οποία αρχικά διατάχθηκε, το έτος 2020, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, στην παρούσα χρονική περίοδο δεν υφίσταται πλέον. Παράλληλα, όμως, λαμβάνεται μέριμνα για τον έγκαιρο προγραμματισμό των αδειών, ώστε σε κάθε χρονική περίοδο να διασφαλίζεται ότι τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία λειτουργούν με επάρκεια στις εφημερίες τους, με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και όχι με προσωπικό ασφαλείας.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει στην απάντηση του, κατά την παρούσα χρονική περίοδο, ο Στρατός Ξηράς διαθέτει συνολικά 242 υγειονομικά στελέχη και οπλίτες θητείας στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς και 4 στελέχη στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το Πολεμικό Ναυτικό, διαθέτει 119 υγειονομικά στελέχη του, για την κάλυψη αναγκών των εμβολιαστικών κέντρων. Η Πολεμική Αεροπορία στην παρούσα φάση διαθέτει 81 υγειονομικά στελέχη στα εμβολιαστικά κέντρα.

Όσον αφορά στα πραγματοποιηθέντα χειρουργεία:

– Το 401 ΓΣΝΑ, πραγματοποίησε 2.666 χειρουργεία, το έτος 2020, και 1321 το Α΄ εξάμηνο του έτους 2021,

-Το 424 ΓΣΝΕ, πραγματοποίησε 3.844 χειρουργεία, το έτος 2020, και 829 το Α΄ εξάμηνο του έτους 2021,

– Το ΝΝΑ πραγματοποίησε 2.906 χειρουργεία, το έτος 2020, και 1.081 το Α΄ εξάμηνο του έτους 2021,

-Το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρητης πραγματοποίησε 417 χειρουργεία, το έτος 2020, και 415 το Α΄ εξάμηνο του έτους 2021 και

– Το 251 ΓΝΑ, πραγματοποίησε 3.004 χειρουργεία, το έτος 2020, και 1295 το Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, συνυπολογιζομένου ότι το εν λόγω νοσοκομείο κλήθηκε να συμμετάσχει στις εφημερίες του ΕΣΥ για το γενικό πληθυσμό, για χρονικό διάστημα 2,5 περίπου μηνών, αποστολή στην οποία το νοσοκομείο ανταποκρίθηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία, κατέληξε.

Την ερώτηση υπόγραψαν οι βουλευτές: Γιώργος Τσίπρας, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, Αλέξανδρος – Χρήστος Αυλωνίτης, Σωκράτης Βαρδάκης, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Γκιόλας, Θεόδωρος Δρίτσας, Εμμανουήλ Θραψανιώτης, κα Ειρήνη (Νίνα) Κασιμάτη, Χαρούλα (Χαρά) Καφαντάρη, Χαράλαμπος (Χάρης) Μαμουλάκης, Κωνσταντίνος Μάρκου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Γιάννης Μπαλάφας, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Παναγιού (Γιώτα) Πούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Γιάννης Σαρακιώτης, Παναγιώτης (Πάνος) Σκουρολιάκος, Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, Χρήστος Σπίρτζης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Νίκος Φίλης, Δημήτριος (Τάκης) Χαρίτου και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό