14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στοίχημα η επιστροφή του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές

Ειδήσεις Ελλάδα

O βασικός στόχος της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η επιστροφή του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, καθώς από το 2013 παραμένει υποβαθμισμένο από τον MSCI.

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, αμέσως μετά την επιστροφή του από το road show του Λονδίνου και πρόσθεσε ότι έχει συσταθεί ειδική task force του ομίλου EXAE που έχει επιφορτιστεί να διατηρεί «ανοικτή γραμμή» με τους ξένους οίκους FTSE Russel και Morgan Stanley Capital International.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, η αναρρίχηση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές μέσα στο 2023 είναι ένα στοίχημα μεγάλης σημασίας για το ελληνικό χρηματιστήριο, που έχασε, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, τη θέση του στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών, με αποτέλεσμα έκτοτε να αντλεί κεφάλαια η ελληνική αγορά μόνο από τη μικρή «λίμνη» των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και hedge funds που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη συναλλακτική δραστηριότητα και τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες έχει «παγιδευτεί» το Χ.Α., αποτελούν πολύ μικρό κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας» και προσελκύουν αντίστοιχα μικρά κεφάλαια: για παράδειγμα, στον παγκόσμιο δείκτη της MSCI η βαρύτητα των αναδυόμενων αγορών είναι μόλις 13%.

Τεχνικά ζητήματα

Ο κ. Κοντόπουλος υποστηρίζει, επίσης, ότι υπάρχουν και τεχνικά θέματα στα οποία κάνει προσαρμογές η ΕΧΑΕ για τη διευκόλυνση των ξένων επενδυτών, όπως τα omnibus accounts (κοινοί επενδυτικοί λογαριασμοί). «Έως το καλοκαίρι του 2023 πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο κ. Κοντόπουλος.

Σημείωσε ακόμη πως η επάνοδος στις ανεπτυγμένες αγορές θα αλλάξει όλο τον «χάρτη» της αγοράς, καθώς θα είναι πιο εύκολες οι αποφάσεις για επενδύσεις και λήψη θέσεων στο Χ.Α. από τις επιτροπές ρίσκου των διαχειριστών.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. τόνισε ότι θα δώσει το «παρών» σε πάνελ στο συνέδριο της Capital Link στις 9 Δεκεμβρίου, στις 27 Ιανουαρίου θα γίνει ένα ειδικό forum με θεματικές ημερίδες και ψηφιακή συμμετοχή, αλλά και στο Digital Technology Forum στις 7 Φεβρουαρίου. Οριοθετώντας τους στόχους, ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη προβολή στην Αμερική, αλλά και στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, που έχει το μεγαλύτερο momentum.

Επίσης, επανέλαβε ότι είναι σημαντικός στόχος η εισαγωγή μιας μεγάλης εταιρείας στο χρηματιστήριο, η οποία θα μπορούσε να γίνει εφαλτήριο κι άλλων εισαγωγών και προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι δίνει πιθανότητες 55% για την εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στο Χ.Α. μέσα στο 2023.

Από την έντυπη έκδοση

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό