13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στις 993,91 (-0,39%) έκλεισε τελικά ο Γενικός Δείκτης

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Έφτασε στις 1.000 μονάδες αλλά δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί πάνω απ’ αυτές ο Γενικός Δείκτης σε μία συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας και ενδοσυνεδριακών τάσεων. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά και μέσα στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες (έφτασε στις 1.005 μονάδες υψηλό ημέρας) με αγοραστικό ενδιαφέρον για την συντριπτική πλειονότητα των blue chips. Ενδεικτικό του αρχικού ενθουσιασμού ήταν ότι ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στις 999 μονάδες, πιο ψηλά δηλαδή απ΄το χθεσινό κλείσιμο λόγω εμφάνισης ζήτησης στην προσυνεδρια (premarket). Σ’ αυτό βοηθούσε και το αγοραστικό ενδιαφέρον που υπήρχε στις ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές.

Στις 993,91 (-0,39%) στη λήξη της συνεδρίασης

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε κοντά στο χαμηλό ημέρας στις 993,91 μονάδες με υποχώρηση 0,39%. Μία πτώση που δεν αλλάζει τις υπάρχοντα χρηματιστηριακά και μακροοικονομικά δεδομένα. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 93,47 εκατ ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 44 έκλεισαν ανοδικά και οι 70 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,59% αλλά ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,76%. Στους επιμέρους κλάδους, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (1,58%), Βιομηχανικών (0,65%), Ταξιδιών-Αναψυχής (0,6%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-1,59%), οι κατασκευαστικές (-1,19%), οι τεχνολογικές (-0,69%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ, Alpha Bank.O Γενικός Δείκτης έφτασε μία ανάσα από τις 1.000 μονάδες (επίπεδα που είχε στις αρχές Δεκεμβρίου 2014) αλλά η υπέρβασή του έχει πλέον μόνο τυπικό και στατιστικό χαρακτήρα. Ακόμη και εάν δεν τις υπερβεί άμεσα τις 1.000 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης θα μπορέσει να το πραγματοποιήσει σε μελλοντικό χρόνο. Η προσδοκία για την είσοδο δεικτοβαρών μετοχών στον δείκτη MSCI Standard σε συνδυασμό με την βελτίωση των μεγεθών των κλαδικών leaders συντηρεί τις σημερινές αποτιμήσεις ακόμη και εάν υπάρξουν μικρές διορθώσεις. Η αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας εξουδετερώνει -προς το παρόν- το πολιτικό ρίσκο μίας πιθανής ακυβερνησίας μέσα στο 2023. Πάντως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν στο προσκήνιο με μεγαλύτερο πρόβλημα του πληθωρισμού. Η ακρίβεια εξουδετερώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και ο πληθωρισμός αυξάνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τιμολογεί με θετικό πρίσμα τις εξελίξεις αυτή την περίοδο.

Ξένες Αγορές: Πλήρωσαν το Τ+3 των Αμερικανών οι ευρωπαικές αγορές

Οι αμερικανικές αγορές εφαρμόζουν εδώ και αρκετό καιρό με σχετική επιτυχία το Τ+3 , δηλαδή 3 ανοδικές συνεδριάσεις και μετά διόρθωση και πάλι το ίδιο. Μετά από τις πρόσφατες ανοδικές συνεδριάσεις στα αμερικανικά χρηματιστήρια σήμερα εμφανίστηκαν πωλητές για αποκόμιση κερδών υπό το άλλοθι της μείωσης των κερδών ορισμένων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και της αβεβαιότητας της ανάπτυξης. Ενδεικτικά, ο Dow Jones υποχωρούσε λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά 0,5% , ο S&P 500 κατά (-0,71%) και ο Nasdaq κατά (-0,6%). Στις ευρωπαικές αγορές, την ίδια στιγμή ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 0,48%, ο γαλλικός CAC κατά (-0,2%) , ο ιταλικός MIB (-0,19%) και ο Eurostoxx 50 κατά (-0,38%).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό