18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στις 913 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν ήπια ανοδικά σήμερα το απόγευμα ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες είχαν μεικτές τάσεις με τον DAX να υποχωρεί μέχρι τις 18.00 ώρα Ελλάδας. Επί της ουσίας οι ευρωπαϊκές αγορές, αναμένουν τις αυριανές ανακοινώσεις της ΕΚΤ σχετικά με την συνέχιση ή την χαλάρωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας, το γνωστό PEPP.Σταθεροποιητικά και με μικρές ενδοσυνεδριακές μεταβολές ο Γενικός Δείκτης

Η σημερινή συνεδρίαση δεν έχει να αφήσει μεγάλα αποτυπώματα στις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Πολύ μικρή μεταβολή καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης για το Γενικό Δείκτη αλλά και τις επιμέρους μετοχές με εξαίρεση την άνοδο των τραπεζικών τίτλων πλην ΕΤΕ και την αντίδραση της Ελλάκτωρ που συνοδεύτηκε και από ένα μεγάλο πακέτο (της τάξης του 3,4% του μετοχικού κεφαλαίου) στις συναλλαγές. Ουσιαστικά η άνοδος των τραπεζικών μετοχών αντισταθμίστηκε από την διορθωτική κίνηση των μη χρηματοοικονομικών blue chips όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Jumbo, ο Τιτάν Int κ.ά.

Ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχουν και οι ξένες αγορές. Μόνο που αυτές πραγματοποιούν αυτή την κίνηση από τα ιστορικά υψηλά τους ενώ ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να αφυπνιστεί από τα επίπεδα των αρχών του 2020 όταν ξεκίνησε και η πανδημία. Τελικά με μικρά βήματα έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος (-0,02%) στις 913,34 μονάδες και με μία ικανοποιητική αξία συναλλαγών- παρά τα αρκετά πακέτα που είχαν πραγματοποιηθεί- στα 76,8 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο κερδισμένων-χαμένων ήταν αρνητικό με 47 ανοδικές μετοχές και 60 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά ενώ μικρή πτώση (-0,35%) είχε και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (1,85%), Εμπορίου (1,72%), Πρώτων Υλών (0,95%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,72%) λόγω της πίεσης στη μετοχή της Aegean εξαιτίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, Τροφίμων-Ποτών (-1,14%) με ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Coca Cola HBC, Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,04%) λόγω ΟΠΑΠ.Επιτυχία στο νέο άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το βιβλίο προσφορών για το άνοιγμα (reopening) του 10ετούς ομολόγου ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ μεγάλη υπερκάλυψη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα 2,5 δις ευρώ που ζητούσε το ελληνικό δημόσιο είχαν ήδη κλείσει (ήταν εγγυημένα δηλαδή) και από εκεί και πέρα η ζήτηση πίεσε χαμηλότερα την απόδοση του ομολόγου.   

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό