16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στις 907,06 μονάδες (-1,15%) διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ακολούθησε την πτωτική τάση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών. Η πτώση πραγματοποιήθηκε με χαμηλούς τζίρους, δείγμα ότι η ζήτηση μετοχών ήταν εξαιρετικά υποτονική. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από τις 917 μονάδες για να διολισθήσει προς τις 915 μονάδες και τελικά να κλείσει μέσα στο διάστημα που, θεωρητικά, έχει στήριξη μεταξύ των 905-910 μονάδων, στις 907,06 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 32 έκλεισαν ανοδικά και οι 77 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,26% με πιέσεις στις περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,35%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (0,89%), τα ταξίδια-αναψυχή (0,72%), τεχνολογία (0,24%) και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (0,11%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-2,48%), Τραπεζών (-2,02%), Πρώτες Ύλες (-0,9%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη κινητικότητα (τζίρους) ήταν η Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, η ΔΕΗ, o Mυτιληναίος, η Τράπεζα Πειραιώς και η Motor Oil.

Σήμερα είχαμε και την έναρξη του διήμερου συνεδρίου της Morgan Stanley με την ΕΧΑΕ στα γραφεία της Morgan Stanley στο Λονδίνο, κατά την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ξένους διαχειριστές κεφαλαίων και στελέχη της Morgan Stanley για την ελληνική οικονομία και τις εξελίξεις. Επίσης είχαμε αντίστοιχη παρουσίαση στους ξένους διαχειριστές, από Σύμβουλο Οικονομίας του Πρωθυπουργού κ. Πατέλη σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ κ. Κοντόπουλο. Αύριο θα υπάρχουν οι συναντήσεις των διαχειριστών με τους υπεύθυνους των μεγάλων ελληνικών εισηγμένων που βρίσκονται στο Λονδίνο. Τα αποτελέσματα των επαφών θα φανούν από την αρχή του 2023 και όχι νωρίτερα.

Διεθνείς αγορές

Με πτώση στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές και στις αμερικανικές (κατά την έναρξή τους) ξεκίνησε η εβδομάδα. Μία πτώση σχετικά αναμενόμενη μετά το προηγούμενο ράλι και με αποκόμιση κερδών ενόψει τέλους χρόνου, επ’ αφορμής της ‘κινέζικης αναταραχής’. Στον τομέα πληθωρισμού και κεντρικών τραπεζών, οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει μία ήπια αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο με την προηγούμενη άνοδό τους και πλέον είτε αποκομίζουν τα κέρδη του τέλους του χρόνου, είτε ετοιμάζονται για ‘άγριο σορτάρισμα’ στην περίπτωση που η αύξηση επιτοκίων είναι μεγάλη.

Κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο DAX υποχωρούσε κατά 0,35% (από -0,5% που είχε όταν άνοιξαν οι αμερικανικές αγορές), ο γαλλικός CAC υποχωρούσε 0,5% , ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά -0,5%. Στις αμερικανικές αγορές, ο Dow Jones κατέγραφε μείωση 0,4%, ο S&P 500 -0,52% και ο Nasdaq κατά -0,25%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό