18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στις 897,45 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με την 10η συνεχόμενη άνοδο

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με το γνώριμο σκηνικό της μικρής ανόδου και των χαμηλών συναλλαγών φτάσαμε αισίως στην 10η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ο Γενικός Δείκτης πλέον αγγίζει τις 900 μονάδες. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν τραπεζοκεντρική αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές μετά και την επιτυχή διεξαγωγή των stress tests και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις τους. Alpha Bank, ΕΤΕ και Πειραιώς κινήθηκαν έντονα ανοδικά και με ικανοποιητικούς όγκους ενώ με οριακή υποχώρηση έκλεισε η μετοχή της Eurobank κάτω από τα επίπεδα των 0,8 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα υψηλά της συνεδρίασης στις 897,45 μονάδες με άνοδο 1,03%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,7 εκατ. Ευρώ. Οι μετοχές που έκλεισαν ανοδικά ήταν 61 και οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν 44. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,23 % και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατά 0,83%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη ανοδική κίνηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (2,66%), Εμπορίου (1,94%), Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα (1,71%) και οι Τηλεπικοινωνίες (1,5%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-0,37%), Τεχνολογίας (-0,16%).

Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες αλλά και μη χρηματοοικονομικά blue chips

Από κοντά στις τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν και αρκετά μη χρηματοοικονομικά blue chips που έχουν παρουσιάσει καλά εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου (πχ Μυτιληναίος, Titan Int ), ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, μετοχές σε θετικό momentum όπως για παράδειγμα η Jumbo και η Ελλάκτωρ πριν ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, η Ιντραλοτ κά. Θετική χρηματιστηριακή εικόνα είχαν και αρκετές μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που επωφελούνται από το ‘ζεστό’ χρηματιστηριακό κλίμα.

Η επίτευξη του στόχου των 900 μονάδων (ή σχεδόν) μάλλον έρχεται νωρίτερα και με μικρά βήματα απ’ ότι είδαμε. Ο Αύγουστος παραδοσιακά είναι ένας περίεργος χρηματιστηριακά μήνας και ίσως δούμε μία σταθεροποίηση πριν τον Σεπτέμβριο που θα γίνουν οι μακροοικονομικές και μικροοικονομικές αξιολογήσεις ενόψει του τέλους της χρονιάς.

Ανοδικές οι ξένες αγορέςΤο σημαντικότερο όμως είναι ότι και οι ξένες αγορές (αμερικανικές και ευρωπαικές ως επί τω πλείστον) συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο, βασιζόμενες σε εταιρικά αποτελέσματα και στις στηρίξεις των οικονομιών από τις κεντρικές τράπεζες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά την αυξημένη μεταβλητότητα στις ξένες αγορές, οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχίζουν να κινούνται πέριξ των ιστορικών υψηλών τους. Η επενδυτική κατεύθυνση που δίνουν οι ξένοι οίκοι είναι: “συνεχίστε να αγοράζετε μετοχές, όσο οι κεντρικές τράπεζες στηρίζουν τις οικονομίες”.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό