20.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στις 859,79 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στα χαμηλά ημέρας.

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οριακή υποχώρηση του Γεν. Δείκτη

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 859,79 μονάδες με οριακή μεταβολή (-0,03%). Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι η οριακή μεταβολή αλλά το έντονα αρνητικό μετοχικό ισοζύγιο (κερδισμένες / χαμένες) και η αδυναμία αντίδρασης σε μία μάλλον ευνοϊκή χρηματιστηριακή συγκυρία.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτη να ‘φλερτάρει’ τις 870 μονάδες αλλά σταδιακά την θέση των αγοραστών πήραν πωλητές σε αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (κυρίως τράπεζες) με αποτέλεσμα ο Γεν. Δείκτη να κλείσει στα χαμηλά ημέρας.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 39 έκλεισαν ανοδικά και οι 62 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,08%) με αντίρροπες τάσεις ανάμεσα στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά (-0,25%).

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η άνοδος των Τέρνα Ενεργειακή, Titan International, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ΕΤΕ, Eurobank, ΟΤΕ, Mυτιληναίος και Motor Oil.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Κατασκευές-Υλικά (1,07%), οι Τηλεπικοινωνίες (0,44%), οι βιομηχανικές (0,25%), οι Πετρελαϊκές (διυλιστήρια) 0,23%, οι Πρώτες Ύλες (0,21%). Στους πτωτικούς κλάδους, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι δείκτες Υγείας (-1,72%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,42%), Τρόφιμα-Ποτά (-1,33%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,87%).

Ουσιαστικά η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την γενικότερη αδυναμία χρηματιστηριακής αντίδρασης προς τις 870 μονάδες που μετά από 4 αποτυχημένες προσπάθειες υπέρβασης μοιάζουν ‘απόρθητο κάστρο’. Η συνέχεια της εβδομάδας θα δείξει εάν και κατά πόσον θα υπάρξει συνέχεια της ανόδου στις ξένες αγορές και εάν θα καταφέρει να απεγκλωβιστεί από τα χαμηλά των 850-860 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Διεθνείς εξελίξεις και ελληνικό χρηματιστήριο

Η 14η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θετικό χαρακτήρα μεν αλλά δεν αρκούσε για να δώσει έντονη άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ουσιαστικά επαναλάμβανε (επισήμως) αυτά που οι επενδυτές γνώριζαν και είχαν προεξοφλήσει στο ελληνικό χρηματιστήριο από τις αρχές του χρόνου. Επίσης, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών αλλά ούτε το βοήθησε το ανοδικό ξεκίνημα των αμερικανικών δεικτών.

Οι αμερικανικές αγορές αντιδρούν ανοδικά μετά από πτώση 7 εβδομάδων ενώ οι ευρωπαικές αγορές αντέδρασαν μετά από τα θετικά στοιχεία που παρουσίασε ο γερμανικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (IFO).

Εκτός από τις διεθνείς εξελίξεις σε γεωπολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα, υπάρχει το μεγάλο συνέδριο του DAVOS στο οποίο ανταλλάσσονται απόψεις και γνώμες για τις τάσεις σ’ αυτούς τους τρεις τομείς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό