12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στις 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα ο νέος γύρος Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα θα λάβει χώρα ο 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας όμως τον όρο «διαβουλεύσεις», για να περιγράψει τις συνομιλίες, που μέχρι τώρα χαρακτηρίζονταν «διερευνητικές», σημειώνει η Yeni Safak.

Ο προηγούμενος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16 Μαρτίου και ο 61ος γύρος στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Ιανουάριο.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινιάζοντας την νέα κοινοβουλευτική περίοδο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, έκανε και πάλι λόγο για «δύο κράτη στην Κύπρο», αγνοώντας το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «προστατεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο, υποστηρίξαμε την απόφαση των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας για μια  λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν δίστασε επίσης προκλητικά να μιλήσει για «Τούρκους» στη Θράκη, λέγοντας ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων του “τουρκικού” και μουσουλμανικού στοιχείου στη Δυτική Θράκη, τα οποία προβλέπονται από διεθνείς Συνθήκες».

Ο 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα πραγματοποιηθεί πάντως στον απόηχο της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία, την περασμένη Τρίτη. Ήδη η Αγκυρα αντέδρασε με οργισμένο και απειλητικό ύφος. Το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό