16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στις 12 Ιουλίου η επίσημη πρεμιέρα του James Webb

Ειδήσεις Ελλάδα

To διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του Διαστήματος

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες αναβολών και καθυστερήσεων το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος, το James Webb, είναι έτοιμο να ξεκινήσει την εξερεύνηση του Σύμπαντος. Το τηλεσκόπιο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το μακρινό πια 1996 και η εκτόξευση του είχε οριστεί για το 2007 ώστε να αποτελέσει τον διάδοχο του πρώτου διαστημικού τηλεσκόπιου, του Hubble.

Όμως για διαφόρους λόγους η κατασκευή του James μετατράπηκε σε ένα… γεφύρι της Άρτας αλλά η επιστημονική κοινότητα είχε ποντάρει πολλά πάνω σε αυτό το τηλεσκόπιο με αποτέλεσμα παρά την εκτόξευση του κόστους από τα 500 εκατ. δολάρια στα δέκα δισ. δολάρια το εκπληκτικό αυτό μηχάνημα να καταφέρει να ταξιδέψει στο Διάστημα και να είναι πλέον έτοιμο να ανοίξει νέους ορίζοντες στον τρόπο που βλέπουμε και μαθαίνουμε το Σύμπαν.

Η NASA ανακοίνωσε ότι στις 12 Ιουλίου θα δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες που θα καταγράψει το James Webb που θα είναι και αντιπροσωπευτικές των τεράστιων δυνατοτήτων του. Τους μήνες που προηγήθηκαν δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποιες εικόνες που κατέγραψε το τηλεσκόπιο κατά τη διαδικασία των ρυθμίσεων των οργάνων του. Οι εικόνες που θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 12 Ιουλίου θα είναι σύμφωνα με την NASA εντυπωσιακές όσον αφορά την ποιότητα τους (ανάλυση, χρωματική παλέτα κ.α.) ενώ παράληλα θα δημοσιευθούν και σημαντικά αλλά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τις φαματικές καταγραφές και αναλύσεις του τηλεσκοπίου.

«Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της προετοιμασίας του τηλεσκοπίου για να το παραδώσουμε στην επιστημονική κοινότητα βρισκόμαστε πλέον προ των πυλών της έναρξης μιας συναρπαστικής περιόδου ανακαλύψεων για το Σύμπαν. Η δημοσίευση των πρώτων έγχρωμων εικόνων του James Webb θα προσφέρει μια μοναδική στιγμή κατά την οποία πρέπει όλοι μας να κάνουμε μια παύση για λίγο και να θαυμάσουμε μια θέα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η ανθρωπότητα. Αυτές οι εικόνες θα είναι το αποκορύφωμα της αφοσίωσης, του ταλέντου και των ονείρων πολλών ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα θα είναι μόνο η αρχή» δήλωσε από τα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον ο Ερικ Σμιθ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του James Webb. Προς το παρόν δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι θα αφορούν αυτές οι πρώτες και σίγουρα ιστορικές εικόνες που δημοσιευθούν σε λίγες εβδομάδες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό